Sabiedrība
2011. gada 3. maijs, 04:38

Šodien atzīmē Pasaules astmas dienu

Jauns.lv

Šodien, Pasaules astmas dienā, no plkst.14 Vecrīgā, Līvu un Doma laukumā, tiks īstenota informatīvā kampaņa "Astma internetā", informēja Latvijas Astmas un alerģijas biedrībā.

Kampaņas laikā cilvēkiem tiks dalītas vizītkartes ar informāciju par interneta vietnēm, kurās latviešu valodā atrodama informācija par plaušu slimībām, - "www.astmaalergija.lv", "www.bernsklepo.lv", "www.astma.lv", "www.pulmo.lv", "www.zied.lv", "www.astmatest.lv", "www.turbohaler.lv", "www.alergeo.lv" un "www.nehormonals.lv".

Arī nākamnedēļ ir plānotas aktivitātes Latvijas Astmas un alerģijas biedrības telpās Pērnavas ielā 54 - pirmdien, 9. maijā, šeit no plkst.16 būs pieejami bezmaksas spirometrijas mērījumi, bet plkst.17 notiks Stradiņa slimnīcas Pulmonoloģijas un alergoloģijas centra medmāsas Kristīnes Zaicevas lekcija par to, kā sadzīvot ar bronhiālo astmu, par pacientu līdzestības nozīmi, kā pareizi lietot dažāda veida inhalatorus un elpošanas palīgierīces. Savukārt otrdien plkst.17 notiks lekcija ar astmu slimu bērnu vecākiem par profilakses nozīmi astmas ārstēšanā. Trešdien, 11. maijā, plkst.17 būs lekcija "Kā saprātīgi samazināt alerģijas risku sadzīvē".

Sestdien, 14. maijā, plkst.11 notiks vecāku un bērnu izbraukums uz Bolderājas pludmali, kur paredzētas dažādas fiziskās aktivitātes - nūjošana, dažādu vingrinājumu kompleksu apgūšana, sacensības, konkursi, spēles. Notiks balonu un burbuļu pūšana.

Pasaules astmas dienas pasākumi notiks sadarbībā ar Latvijas plaušu speciālistu asociācijām un Rīgas domes Labklājības departamentu.

Pasaules astmas diena Latvijā tiks atzīmēta jau 14. reizi. Šīs dienas mērķis ir izglītot un informēt sabiedrību par astmu, lai kopīgiem spēkiem sasniegtu galveno astmas ārstēšanas mērķi - iegūt astmas kontroli. Arī šogad Pasaules astmas dienas moto ir "Tu vari savu astmu kontrolēt".

Pasaulē apmēram 300 miljoni cilvēku savā ikdienā sadzīvo ar astmu. Latvijā uzmanības centrā vēl arvien ir mazie astmas pacienti - šāda diagnoze ir vismaz 8% bērnu. 2009. gadā Latvijā 4,5% no visiem jaunajiem invaliditātes gadījumiem bērniem bija saistīti ar elpošanas orgānu slimībām, bet 4,3% no tiem - tieši astmas dēļ.

LETA

Tēmas