Politika
2011. gada 22. maijs, 20:11

Viendzimuma attiecību legalizācijai "Mozaīka" piedāvā izmaiņas vairāk nekā 20 likumos

Jauns.lv

Lai Latvijā tiesiski atzītu viendzimuma partnerattiecības, biedrība "Mozaīka" piedāvā izmaiņas vairāk nekā 20 likumos.

"Mozaīka" piedāvā izvērtēšanai Reģistrēto partnerattiecību likumprojektu, kurā paredzēts noteikt, ka partnerattiecības ir tiesības reģistrēt un šķirt divām viena dzimuma personām. Likumā tiek piedāvāts noteikt, ka partnerattiecības ir aizliegts reģistrēt, ja kāda no personām, kas iesniegusi partnerattiecību reģistrācijas iesniegumu, nav sasniegusi 18 gadu vecumu. Tāpat reģistrēties nevarētu, ja kāda no personām partnerattiecību reģistrācijas brīdī jau atrodas laulībā vai jau reģistrējusi partnerattiecības, kā arī gadījumos, ja tiesa atzinusi to par rīcībnespējīgu gara slimības vai plānprātības dēļ.

Partnerattiecības nevarētu reģistrēt brāļi, māsas, pusbrāļi vai pusmāsas, kā arī, ja personas ir adoptētājs un adoptētais, aizbildnis un aizbilstamais vai aizgādnis un aizgādnībā esošais, izņemot gadījumus, ja izbeigtas adopcijas, aizbildnības vai aizgādnības tiesiskās attiecības.

Iecerēts, ka partnerattiecības reģistrētu Notariāta likumā vai Civilstāvokļa aktu likumā noteiktajā kārtībā, ja personas ir izteikušas vēlmi reģistrēt partnerattiecības, iesniedzot partnerattiecību reģistrācijas iesniegumu.

Partnerattiecību reģistrācija radītu partneriem pienākumu būt savstarpēji uzticīgiem, kopā dzīvot, vienam par otru gādāt un rūpēties. Tāpat paredzēts noteikt, ka, reģistrējot partnerattiecības, partneri pēc savas vēlēšanās varētu izraudzīties viena partnera uzvārdu par savu reģistrēto partnerattiecību kopējo uzvārdu. Likums regulētu abu partneru mantiskās attiecības, kā arī paredzētu, ka nāves gadījumā pārdzīvojušais partnera partneris manto tā pat kā pārdzīvojušais laulātā laulātais, kā arī uz partneriem būtu attiecināmas tiesības neliecināt vienam pret otru, kā tas ir laulātajiem.

Likumā viena partnera attiecību ar otra partnera radiniekiem piedāvāts saukt par svainību. Ar partnerattiecību reģistrāciju nodibinātā svainība paliktu spēkā arī pēc reģistrēto partnerattiecību izbeigšanās.

Likumprojektā paredzēts noteikt, ka partneris var apstrīdēt reģistrētās partnerattiecības, ja viņš tās reģistrējis sodāmu draudu ietekmēts. Prasība šādā gadījumā būtu iesniedzama sešu mēnešu laikā no draudu ietekmes izbeigšanās.

Partnerattiecības varētu šķirt tiesa vai notārs. Tiesa tās šķirtu, pamatojoties uz viena partnera pieteikumu, bet notārs - pamatojoties uz abu partneru pieteikumu. Reģistrētās partnerattiecības varētu šķirt, ja tās ir izirušas un par izirušām tās uzskatamas, ja nepastāv partneru kopdzīve un nav vairs sagaidāms, ka partneri to atjaunos, piemēram, ja partneri vismaz trīs gadus dzīvo šķirti. Savukārt, ja partneri dzīvo šķirti mazāk nekā trīs gadus, tad partnerattiecības varētu šķirt, piemēram, ja viens no partneriem uzsācis kopdzīvi ar citu personu.

"Mozaīka" piedāvā noteikt, ka reģistrēto partneru un viendzimuma laulāto personiskās un mantiskās attiecības nosaka saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem, ja reģistrēto partneru vai viendzimuma laulāto dzīvesvieta ir Latvija. Ja šo personu manta atrodas Latvijā, tad viņi šīs mantas ziņā ir pakļauti Latvijas normatīvajiem aktiem arī tad, ja viņiem pašiem nav dzīves vietas Latvijā.

Saistībā ar Reģistrēto partnerattiecību likumprojektu tiek piedāvātas izmaiņas "Notariāta likumā", "Civilstāvokļa aktu likumā", "Civilprocesa likumā", "Imigrācijas likumā", likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", "Publisko iepirkumu likumā, likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", "Par dzīvojamo telpu īri", "Dzīvesvietas deklarēšanas likumā", "Ārstniecības likumā", "Administratīvā procesa likumā", likumā "Par valsts pensijām", "Valsts sociālo pabalstu likumā", "Iedzīvotāju reģistra likumā", "Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā", likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru", "Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā", "Zemesgrāmatu likumā", "Krimināllikumā", "Kriminālprocesa likumā", "Latvijas Sodu izpildes kodeksā", "Pacientu tiesību likumā" un "Patvēruma likumā".

"Mozaīka" jau iepriekš uzsvērusi, ka likumprojektā nav runas par laulību un bērnu adoptēšanu.

Kā ziņots, Latvijas Juristu biedrība (LJB) uzskata, ka biedrības "Mozaīka" piedāvātie likumu grozījumi to pieņemšanas gadījumā ierobežos neprecēto heteroseksuālo pāru tiesības salīdzinājumā ar reģistrētiem homoseksuāliem pāriem un homoseksuāli pāri tiktu nostādīti priviliģētākā stāvoklī.

Mozaīka: "Svarīgi, lai valsts atzīst savienību starp diviem cilvēkiem" LETA