Sabiedrība
2011. gada 4. jūlijs, 07:05

Šā gada piecos mēnešos no tuberkulozes miruši 17 cilvēki

Jauns.lv

Šā gada piecos mēnešos ir reģistrēti 319 pirmreizējie saslimšanas gadījumi ar tuberkulozi, savukārt 17 tuberkulozes slimnieki šogad miruši, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) dati.

Savukārt pērn piecos mēnešos ar tuberkulozi bija saslimis 321 cilvēks, kā arī 29 tuberkulozes šajā periodā miruši.

Salīdzinot ar citiem mēnešiem, šogad maijā ar tuberkulozi saslima vairāk cilvēki - 81, savukārt vismazāk saslimušo reģistrēts janvārī - 49.

Šogad, tāpat kā iepriekšējo gadu, tuberkuloze biežāk konstatēta vīriešiem, no visiem saslimušiem 215 ir vīrieši. Saslimušo vidū ir arī 21 bērns vecumā līdz 14 gadiem un trīs pusaudži vecumā no 15 līdz 18 gadiem.

Savukārt saslimstība ar multirezistento tuberkulozes formu šogad palielinājusies, kas nozīmē, ka infekcija ir nejutīga pret parastajiem medikamentiem. Šogad piecos mēnešos multirezistenta tuberkulozes forma konstatēta 43 cilvēkiem, kas ir par astoņiem cilvēkiem vairāk nekā pērn tādā pašā laikā periodā.

No reģioniem vislielākā saslimstība šogad reģistrēta Rēzeknes rajonā, kur 35,7 cilvēks uz 100 000 iedzīvotāju ir slims ar tuberkulozi, savukārt vismazāk cilvēku ir saslimuši Valmieras rajonā - 1,7 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju un Ventspils rajonā, kur nav reģistrēts neviens saslimušais.

Pilsētās visvairāk cilvēku slimo Jelgavā - 15,3 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju, savukārt vismazāk Rēzeknē - 2,8 uz 100 000 iedzīvotāju.

Tuberkuloze ir lipīga infekcijas slimība, ko ierosina baktērija. Infekcijas avots ir ar tuberkulozi slims cilvēks, kas klepojot parasti inficē 10-15 veselos, bet īpašos apstākļos, kad cilvēki ir novājināti, var inficēt pat 45 cilvēkus.

Slimības pazīmes ir klepus, kurš ilgst vairāk par trim nedēļām, ar krēpām, reizēm ar asiņu piejaukumu. Mazāk specifiski simptomi ir nogurums, apetītes trūkums, krišanās svarā, elpas trūkums, sāpes krūtīs un nedaudz paaugstināta temperatūra.

Latvijā vakcīna pret tuberkulozi tiek apmaksāta no valsts līdzekļiem. Tā tiek veikta bērniem otrajā līdz piektajā dzīves dienā. Arī tuberkulozes ārstēšana un izmeklēšana slimniekiem ir bez maksas.

LETA