Politika
2012. gada 13. februāris, 11:02

Pie Latvijas valdības nama šodien protestēs pret ACTA

Jauns.lv

Pie Ministru Kabineta pirmdien no plkst.13 līdz 15 notiks protesta akcija pret Latvijas valdības lēmumu pievienoties līgumam pret pirātismu internetā, kā arī pret vārda brīvības ierobežošanu kopumā.

Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma ("Anti-Counterfeiting Trade Agreement", ACTA) mērķis ir noteikt starptautiskus standartus intelektuālā īpašuma aizsardzībai, ko 26.janvārī Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars valdības vārdā parakstīja kopā ar vairumu Eiropas Savienības valstu. Piecas ES dalībvalstis, tostarp Vācija, Nīderlande, Slovākija, Kipra un Igaunija, to vēl nav parakstījušas.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts pagaidām apturējis ACTA virzību ratificēšanai Saeimā.

RD pārstāvis Uģis Vidauskis teica, ka pikets pret ACTA ieviešanu pieteikts likumā noteiktajā kārtībā. Paredzēts, ka pasākums no plkst.13 līdz 15 notiks pie Ministru kabineta ēkas Brīvības bulvārī 36. Pēc piketa pieteicēju minētā, protesta akcijā varētu piedalīties apmēram 400 cilvēku.

Protesta akciju pieteicis Danko Aleksejevs.

Jau vēstīts, ka pēc protesta akcijām pasaulē arī Latvijā radusies pretestība Latvijas valdības lēmumam pievienoties līgumam pret pirātismu internetā, kas vēl būs jāratificē arī Saeimai.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts nolēmis ACTA ratifikāciju Saeimā pagaidām nevirzīt. Pēc viņa teiktā, vispirms ir jānodrošina konstruktīvs un argumentēts dialogs un diskusija ar ieinteresētajām pusēm. "Proaktīva diskusija un savlaicīga ACTA izskaidrošana diemžēl Latvijā tika nokavēta. Ņemot vērā noskaņojumu atsevišķās sabiedrības grupās, kā arī vairāku ekspertu izteiktās raizes par ACTA iespējamo piemērošanu Latvijā, jānodrošina procedūra, lai veidotu konstruktīvu un argumentētu dialogu un diskusiju ar ieinteresētajām pusēm," norādīja Pavļuts.

Portālā "manabalss.lv", kas pēc desmit tūkstošu parakstu savākšanas vēršas parlamentā, ievietota iniciatīva "Stop ACTA". Iniciatīvā uzsvērts, ka cilvēki jāinformē par to, ka "tagad jūsu interneta provaiders zinās visu par jums un jūs novēros, ja tam tā labpatiksies".

ACTA ir starptautisks nolīgums, kura mērķis ir apkarot preču zīmolu viltošanu, kā arī autortiesību pārkāpumus internetā. Tomēr kritiķi tajā saskata daudz līdzību ar pretrunīgo ASV likuma iniciatīvu, kas pazīstama kā SOPA, un apgalvo, ka tā ļautu izspiegot jebkuru cilvēku, lai pārliecinātos, vai viņš internetā nepārkāpj autortiesības. SOPA apstiprināšana protestu dēļ ir atlikta, bet ACTA, kaut gan arī pret to notika protesti, ES un 22 tās dalībvalstu, arī Latvijas, pārstāvji parakstīja. Līgums pirms stāšanās spēkā gan vēl jāratificē ES un vēl piecām parakstītājvalstīm.

Latvijas vārdā ACTA parakstīja vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars.

BNS