Sabiedrība
2012. gada 31. maijs, 10:23

ASV vēstniece Džūdita Gārbere teiks uzrunu Baltijas praidā

Jauns.lv

Sestdien, 2.jūnijā, Vērmanes dārzā Baltijas praida laikā plkst.15 uzrunu teiks ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere, informēja ASV vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļā.

Baltijas praidā piedalīsies arī ASV valsts sekretāres palīga vietnieks ASV Valsts departamenta Demokrātijas, cilvēktiesību un darba lietu birojā Tomass Melia, ASV vēstnieks Igaunijā Maikls Polts un citas ASV vēstniecību Baltijā amatpersonas.

Uzrunas Vērmanes dārzā teiks arī ASV valsts sekretāres palīga vietnieks Melia un ASV vēstnieks Igaunijā Polts.

"Mēs piedalīsimies gājienā, lai atbalstītu lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu (LGBT) kopienas cilvēkus Latvijā, Baltijā, Eiropā un visā pasaulē. Kā prezidents Obama nesen izteicās: "Mēs vēl nekad neesam kļūdījušies, paplašinot tiesības un pienākumus ikvienam cilvēkam." Mēs varam sākt ar mazumiņu, visā pasaulē piedaloties gājienos, lai atbalstītu tos, kuru tiesības netiek ievērotas, lai atbalstītu ikviena cilvēka tiesības uz tiesībām,"" saka Gārbere.

Kopš 2009.gada janvāra ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vadībā ASV Valsts departaments ir īstenojis visaptverošu cilvēktiesību programmu, kura paredz arī LGBT cilvēktiesību aizsardzību. ASV uzskata, ka mums ir jāstrādā pie tā, lai novērstu vardarbību un diskrimināciju pret LGBT cilvēkiem visā pasaulē.

Ar ASV vēstniecības atbalstu pasākumā "Par cilvēktiesībām" Vērmanes dārza estrādē plkst. 15 uzstāsies ASV "indie" roka grupa "Betty".

Kā ziņots, LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" no 30.maija līdz 2.jūnijam Rīgā organizē "Baltijas praidu 2012", kura laikā notiek vairāki pasākumi - izstādes, kino, semināri, diskusijas un gājiens Rīgas ielās.

Visu nedēļu būs skatāmas divas izstādes, notiks LGBT kino dienas, visas filmas varēs apmeklēt bez maksas, norisināsies semināri, diskusijas un citi pasākumi.

"Baltijas praidā" Rīgā īpašā nevalstisko organizāciju kapacitātes stiprināšanas pasākumā piedalīsies arī LGBT organizāciju pārstāvji un cilvēktiesību aktīvisti no septiņām bijušās Padomju Savienības bloka valstīm, kur pulcēšanās brīvība vēl aizvien ir liegta. Šis būs pirmais šāda veida solidaritātes pasākums bijušās PSRS teritorijas valstu starpā.

"Baltijas praids" noslēgsies ar gājienu par vienlīdzību, kas notiks sestdien, 2.jūnijā, Rīgas ielās, un tam sekojošo akciju "Par cilvēktiesībām" Vērmanes dārza estrādē. Gan gājiens, gan akcija Vērmanes dārzā būs atvērta un pieejama visiem. "Šogad esam padomājuši arī par ģimenēm ar bērniem, un Vērmanes dārza bērnu laukumā visu pasākuma laiku strādās aukle," informēja organizatori.

"Galerijas Rīga" 5.stāvā, Laimīgās mākslas muzejā no 30.maija līdz 3.jūnijam būs skatāma izstāde "LGBT kustība Latvijā kopš 1992.gada". Savukārt katru vakaru kinoteātrī "K.Suns" būs skatāmas filmas un notiks lekcijas.

Sestdien, 2.jūnijā, plkst.14 notiks gājiens par vienlīdzību un sapulce "Par cilvēktiesībām". Dalību pasākumā jau apstiprinājusi "Mozaīka", Lietuvas organizācijas - "Lithuanian Gay Leage" un "Tolerant Youth Association", Igaunijas pārstāvji - "Estonian Gay Youth", Igaunijas Sociālo lietu ministrija, Igaunijas dzimumu līdztiesības un vienlīdzīgas attieksmes komisāre, ASV delegācija, kuras vidū ir ASV vēstnieki Latvijā un Igaunijā, "Amnesty International, European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA-Europe)", "European Pride Organisers Association" un citas. Pulcēšanās plānota no plkst.13 Ģertrūdes ielā, posmā starp Barona ielu un Tērbatas ielu.

Gājiens noslēgsies Vērmanes dārza parkā. Vērmanes dārza estrādē uzreiz pēc gājiena notiks sapulce "Par cilvēktiesībām".


LETA