Spirometrijas dienās aicina savlaicīgi pārbaudīt plaušu veselību
Rīgas pašvaldības darbinieki pārbauda savas plaušas.
Runā Rīga
2012. gada 25. septembris, 21:14

Spirometrijas dienās aicina savlaicīgi pārbaudīt plaušu veselību

Jauns.lv

Otrdien, 25. septembrī, Pasaules Spirometrijas dienu ietvaros Rātsnamā notika preses konference, kurā ārsti aicināja regulāri pārbaudīt plaušu veselību, lai savlaicīgi diagnosticētu bīstamas slimības, portālu Kasjauns.lv informēja Rīgas domē.

Mediķi uzsvēra, ka plaušu slimības ir viens no galvenajiem cilvēku nāves cēloņiem, norādot uz smēķēšanu kā vienu no šādu slimību izraisītājiem. Preses konferencē speciālisti uzsvēra, ka pieaugušajiem ir ļoti būtiski rādīt priekšzīmi bērniem, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un nodarbojoties ar sportu. Lai izvairītos no smagām sekām, svarīgi savlaicīgi diagnosticēt plaušu slimību un sākt ārstēšanos, uzsvēra speciālisti.

Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa informēja, ka Rīgas dome popularizē veselīgu dzīvesveidu un sportošanu ikdienā. Tiek labiekārtoti parki un atpūtas zonas pilsētā, rīkoti sporta pasākumi un citādi izglītojot gan pusaudžus, gan pieaugušos.

Šodien Rātsnamā Pasaules Spirometrijas dienu ietvaros plaušu veselību pārbaudīja 243 cilvēki, tostarp Rīgas domes deputāti un darbinieki.

Plaušu veselības dienas Latvijā norisinās no 29. augusta līdz 4. oktobrim. Tas ir dažādu pasākumu kopums, kas vērš sabiedrības uzmanību, cik būtiski ir rūpēties par savu plaušu veselību, regulāri veicot pārbaudes. Viena no aktivitātēm ir spirometrijas pārbaude, kuru veikt tiek aicināts ikviens Latvijas iedzīvotājs.

Spirometrija – ātra un vienkārša metode, kā uzzināt, kāds ir plaušu veselības stāvoklis. Regulāra spirometrijas pārbaude ir veids, kā laikus uzzināt par plaušu problēmām, ja tādas ir, lai nepieciešamības gadījumā savā dzīvesveidā varētu ieviest vajadzīgās pārmaiņas. Lai pārbaudītu savu plaušu veselību, veicot spirometriju, vajadzīgas aptuveni 5-15 minūtes.

Lai gan plaušu slimības ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem pasaulē, daudzas plaušu slimības ir iespējams ne tikai kontrolēt, bet arī novērst, ja tās laikus pamanītas. Diemžēl novērojama tendence, ka plaušu slimības tiek pamanītas novēloti, tas ir, brīdī, kad vairs nav iespējams uzlabot veselības stāvokli un saglabāt aktīvu dzīvesveidu. Bieži, piemēram, astma un īpaši hroniskā obstruktīvā plaušu slimība (HOPS) netiek adekvāti diagnosticēta. Eiropā nediagnosticē 75% HOPS gadījumu, bet Latvijā – tuvu 90% gadījumu.

Viena no problēmām, ar kurām nākas saskarties, ja diagnosticēta kāda plaušu saslimšana, ir apgrūtināta elpošana. Lai elpot būtu vieglāk, ieteicams nesmēķēt, būt fiziski aktīviem, ievērot pareiza uztura režīmu, kā arī darīt visu iespējamo, lai izvairītos no infekciju slimībām, kas ir it īpaši bīstamas tiem, kuriem mēdz būt elpošanas grūtības.  

Vairāk informācijas par spirometriju, kā notiek plaušu pārbaude un kur Latvijā iespējams veikt spirometriju, uzziniet internetā www.elpoviegli.lv vai pa tālruni – 22017770.

Karlīna Timofejeva, FOTO: Renārs Koris

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību