Latvijā var būtiski pieaugt elektrības cena. VIDEO
Dāsnais valsts atbalsts zaļajai enerģijai, neatkarīgi no elektrības cenas pasaules tirgū, var dramatiski palielināt elektroenerģijas tarifus un daudzus iedzīt bankrotā. Pēc septiņiem gadiem var nākties par elektrību maksāt pat pusotru reizi vairāk nekā patlaban.
Sabiedrība
2013. gada 9. janvāris, 11:13

Latvijā var būtiski pieaugt elektrības cena. VIDEO

Jauns.lv

Tuvāko pāris gadu laikā elektrības cenas varētu pieaugt aptuveni par trešdaļu. Savukārt pēc septiņiem gadiem – 2020. gadā - elektroenerģija jau varētu maksāt pusotru reizi dārgāk nekā tagad. Tas graujoši ietekmēs visu tautsaimniecību un, protams, pamatīgi patukšos cilvēku maciņus.

Ekonomikas ministrija nākusi klajā ar biedējošām prognozēm - nākamo septiņu gadu laikā elektrības cena Latvijā pieaugs vidēji par 63%. Tas ar noteikumu - ja paliks spēkā pašreizējā valsts politika un tie lēmumi, kas gadu gaitā pieņemti saistībā ar elektroenerģijas ražošanu un tās atbalstu tā saucamajai zaļajai enerģijai (vēja parkiem, Saules un biogāzes stacijām). Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts nonācis pie secinājuma, ka pašreizējais atbalsts zaļajai enerģijai ir izšķērdīgs un tuvākajā nākotnē radīs Latvijai lielas problēmas.

Elektrības cena sadārdzināsies, ja valsts turpinās dāsno atbalstu atjaunojamo energoresursu un lielajām gāzes koģenerācijas stacijām. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu 2015. gadā cenas pieaugs par 26 procentiem, bet vēl pēc pieciem gadiem jau par 63 procentiem.

Ņemot vērā riskus, ko varētu izraisīt straujais elektroenerģijas tarifu kāpums, valdība uzdevusi Ekonomikas ministrijai līdz 1. aprīlim izstrādāt rīcības plānu, kas novērstu elektrības cenu pieaugumu līdz 2020. gadam. Runa ir par obligāto iepirkumu komponenti jeb valsts subsīdijām zaļās un gāzes koģenerācijā ražotās enerģijas atbalstam, ko sedz patērētāji. Lai gan jaunu zaļās enerģijas staciju celšanas atļauju izsniegšana apturēta, risku rada tas, ka daudzas izdotās atļaujas vēl nav izmantotas.

Ja nekas netiks darīts, tad lielākie cietēji būšot divi – visnabadzīgākie iedzīvotāji, kā arī lielie rūpniecības uzņēmumi, kuriem proporcionāli gaidāms apjomīgākais cenu pieaugums. „Ko tad mēs vēlamies mūsu valstī - tukšus laukus, nabadzīgus cilvēkus un dažas biogāzes stacijas? Es nedomāju, ka tā ir tā nākotne, kur mēs sevi redzam," pārliecināts ir ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Ekonomikas ministrija norāda, ka elektrības cenu pieaugums būtiski ietekmēs lielo uzņēmumu, jo īpaši tādu energoietilpīgo uzņēmumu kā „Liepājas metalurgs”, „Valmieras stikla šķiedra”, „Cemex”, „Latvijas finieris”, konkurētspēju, jo uzņēmumi nevarēs attiecīgi palielināt produkcijas cenas, lai nezaudētu tirgu. Tādējādi uzņēmumi zaudēs peļņu, kas var novest līdz uzņēmumu maksātnespējai un ievērojama skaita darbavietu likvidācijai.

Ekonomikas ministrija 8. janvārī valdību iepazīstināja ar informāciju par iespējamo elektroenerģijas cenu pieaugumu un iespējamiem priekšlikumiem, kā to ierobežot. Tā kā ministrija uzskata, ka elektrības sadārdzināšanos lielā mērā radīs pašreizējie obligātā iepirkuma sistēmas noteikumi, ministrija iesaka tos mainīt. Sistēma patlaban paredz obligātu koģenerācijas stacijās ar gāzi saražotās un atjaunojamās enerģijas projektos saražotās elektrības iegādi par noteiktu cenu, kas pārsniedz tirgus cenas līmeni. Pavļuts gan pieļāva, ka sistēmas mainīšana varētu izsaukt milzīgu brēku, tomēr sabiedrības intereses prasot, lai tā tiktu pārskatīta. Zaļās enerģijas ražotāji savulaik, paļaudamies uz valdības solījumiem, ka tā iepirks viņu saražoto elektroenerģiju, cēla alternatīvās elektrostacijas un tagad, protams, vēlas no tā gūt peļņu. Ar līdzīgu situāciju ir saskārusies arī Igaunija, bet tur valdība ir panākusi vienošanos ar zaļās enerģijas ražotājiem, ka tiek samazināta viņu ražotās enerģijas iepirkuma cena. Līdzīgi būtu jādara arī Latvijā, bet, kā tas izdosies, ur atkarīgs no valdības iespējamām panākt kompromisu ar zaļās enerģijas ražojiem.

Video: Elektrības cenas augs (TV3 Ziņas) Elektrības cenas augs par 53 -73% (LTV „Panorāma”)
Kasjauns.lv/Foto: Gatis Dieziņš/LETA