Sabiedrība
2013. gada 8. marts, 20:07

Biļetes uz Dziesmu svētkiem sāks tirgot 6. aprīlī

Jauns.lv

Biļetes uz vasarā gaidāmajiem dziesmu svētkiem sāks tirgot 6. aprīlī, piektdien informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra vadītāja Dace Melbārde.

Uz vienu pasākumu viens cilvēks varēs nopirkt ne vairāk kā astoņas biļetes. Biļetes izplatīs "Biļešu paradīze". Svētkos kopumā notiks 16 pasākumu ar maksas ieejas biļetēm, kuru cenas būs amplitūdā no viena līdz 30 latiem.

"Gatavošanās dziesmu un deju svētkiem ir ilgstošs process, kas pašlaik strauji tuvojas finiša taisnei – svētku nedēļai Rīgā. Šie dziesmu un deju svētki ir kā tilts uz nākotni, Latvijas simtgadi," sacīja Melbārde un pateicās kolektīvu dalībniekiem par izturību, kas patlaban vērojama skatēs, koncertos un mēģinājumos.

Gaidāms, ka svētkos piedalīsies gandrīz 40 tūkstoši dalībnieku – tas ir vairāk nekā pusotrs tūkstotis kolektīvu, tostarp 100 mazākumtautību, 57 latviešu diasporas un 25 ārvalstu kolektīvi.

Savukārt kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende norādīja, ka dalībnieku skaits ir vistiešākais apliecinājums tam, cik svarīga ir dziesmu svētku tradīcija latviskās identitātes uzturēšanai. "Dziesmu un deju svētki bijuši tie, kas ļāvuši mūsu tautai saglabāt nacionālo un kultūras identitāti," teica ministre.

Kultūras ministre arī atzina, ka dziesmu svētkos šogad piedalīsies rekordliels ārvalstīs dzīvojošo kopienu kolektīvu skaits, un uzsvēra, ka svētki vieno visā pasaulē dzīvojošos latviešus neatkarīgi no mītnes zemes.

Ņemot vērā, ka kolektīvos iesaistās arī samērā daudz cittautiešu, varot arī uzskatīt, ka dziesmu svētki ir labs integrācijas piemērs, minēja Jaunzeme-Grende.

Dziesmu svētku rīkošanai no valsts budžeta tika piešķirti 2,8 miljoni latu, no kuriem viens miljons tika atvēlēts dalībnieku uzņemšanai. Kopumā 900 tūkstošus latu svētku norisei piešķīruši atbalstītāji. No biļešu tirdzniecības paredzēts iekasēt aptuveni 270 tūkstošus latu, kurus paredzēts iztērēt svētku rīkošanai.

XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV deju svētki notiks no 30.jūnija līdz 7.jūlijam. Svētku programmu kopumā veido 51 pasākums ar vairāk nekā 62 norisēm.

BNS