Francijas sporta ministre izpeldas Sēnā, lai kliedētu bažas par ūdens kvalitāti
foto: Reuters / Scanpix
Upe Sēna.
Citi sporta veidi
2024. gada 14. jūlijā, 08:26

Francijas sporta ministre izpeldas Sēnā, lai kliedētu bažas par ūdens kvalitāti

Sporta nodaļa

jauns.lv/cbs news

Francijas sporta ministre Amēlija Udea-Kastēra simboliski ienira Senā, sestdien, 13. jūlijā, cenšoties mazināt bažas par ūdens kvalitāti pirms Parīzes olimpiskajām spēlēm.

Francijas sporta ministre izpeldas Sēnā, lai klied...

Udea-Kastēra ienira upē un aizpeldēja dažus metrus netālu no Aleksandra III tilta, kur notiks olimpiskais atklātā ūdens peldēšanas sacensību posms. "Es turēju solījumu," viņa teica kanāla “BFMTV”  intervijā, atsaucoties uz iepriekšējo solījumu nopeldēties Sēnā pirms spēlēm, kas sāksies 26. jūlijā.

Kopš 1923. gada peldēties Sēnā bija aizliegts piesārņojuma līmeņa dēļ, un franču politiķi bija apsolījuši, ka upē atkal varēs peldēt. Bijušais Parīzes mērs un vēlākais prezidents Žaks Širaks solīja 1988. gadā, ka upe būs attīrīta līdz viņa pilnvaru termiņa beigām, taču šis solījums netika izpildīts.

Parīzes mēre Anna Hidalgo arī plāno peldēties Sēnā, lai pierādītu tās tīrību. Februārī Francijas prezidents Emanuelis Makrons arī solīja izpeldēties, bet piebilda: "Es jums neteikšu, kad, jo pastāv risks, ka jūs tur būsiet."

Parīzes Olimpiskās spēles, kas sāksies 26. jūlijā. Savukārt triatlons notiks 30. jūlija, un peldēšanas maratons 8. un 9. augustā Sēnā netālu no Aleksandra III tilta. Lai gan ir iztērēti 1,5 miljardi dolāru, lai attīrītu upi, līdz šim nav izdevies novērst piesārņojumu, liekot uztraukties gan sportistiem, gan vietējiem iedzīvotājiem par ūdens kvalitāti. Ja radīsies problēmas ar ūdens kvalitāti, organizatoriem ir rezerves plāni.