foto: REUTERS/SCANPIX
Krievija plāno uz paralimpiskajām spēlēm sūtīt vairāk nekā simts sportistus
Krievijas Paralimpiskās komitejas sportistes Deniss Gņezdilovs pēc panākuma Tokijas paralimpiskajās spēlēs.
Citi sporta veidi
2024. gada 25. aprīlis, 17:09

Krievija plāno uz paralimpiskajām spēlēm sūtīt vairāk nekā simts sportistus

Jauns.lv/LETA

Agresorvalsts Krievija plāno uz 2024.gada Parīze paralimpiskajām spēlēm sūtīt vairāk nekā simts sportistus, paziņoja Krievijas Paralimpiskās komitejas (RPC) prezidents Pāvels Rožkovs.

Pēc RPC prognozēm uz paralimpiskajām spēlēm varētu doties 108 agresorvalsts sportisti, kuri piedalītos septiņos no 22 programmā iekļautajiem sporta veidiem.

Pagājušajā septembrī Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) kongresā pieņemtais lēmums pavēra Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties Parīzes paralimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem. 74 IPC dalībvalstis nobalsoja par Krievijas sportistu dalību spēlēs, 65 balsoja pret un 13 valstis atturējās.

Lēmums tika pieņemts, neraugoties uz risku, ka paralimpiskajās spēlēs varētu nonākt arī sportisti, kuri bijuši iesaistīti Krievijas karadarbībā Ukrainā. 

Martā Rīgā notikušajā Eiropas Paralimpiskās komitejas (EPC) ārkārtas Ģenerālajā asamblejā pieņemts lēmums likt Krievijas sportistiem parakstīt apliecinājumu, kurā tie apliecina, ka neatbalsta karu Ukrainā un nekad nav piedalījies nekādās militārās operācijās.

Krievijas iebrukums sākās dažas dienas pirms 2022. gada Ziemas paralimpiskajām spēlēm Pekinā, no kurām spēļu atklāšanas ceremonijas priekšvakarā Krievija un Baltkrievija tika izslēgtas.