foto: REUTERS/SCANPIX
Krievijas parasportistiem atļauj piedalīties Parīzes paralimpiskajās spēlēs
Krievijas sportisti Soču paralimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā. Parīzē agresorvalsts pārstāvjiem nebūs ļauts sporta forumā piedalīties ar savu simboliku.
Citi sporta veidi
2023. gada 29. septembris, 15:37

Krievijas parasportistiem atļauj piedalīties Parīzes paralimpiskajās spēlēs

Jauns.lv/LETA

Starptautiskā Paralimpiskā komiteja (IPC) piektdien savā kongresā Bahreinā lēma atcelt Krievijas sportistu pilnīgu diskvalifikāciju no sacensībām, kas nozīmē iespēju viņiem piedalīties Parīzes paralimpiskajās spēlēs.

Šāds balsojuma iznākums rada visai lielu neziņu divas nedēļas pirms Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) kongresa Indijā, kur dienaskārtībā ir šāda paša jautājuma izskatīšana.

Kaut arī Krievija jau ilgāk nekā pusotru gadu karo Ukrainā, 74 IPC dalībvalstis nobalsoja par Krievijas sportistu dalību spēlēs, 65 balsoja pret, un 13 valstis atturējās.

Citā balsojumā 90 delegāti nobalsoja par Krievijas Paralimpiskās komitejas daļēju diskvalifikāciju, 56 bija pret, bet seši atturējās. Daļējas diskvalifikācijas dēļ Krievija zaudē visas IPC dalības tiesības, tomēr tās sportisti ir tiesīgi piedalīties 2024.gada Parīzes paralimpiskajās spēlēs kā individuāli atlēti neitrālā sportista statusā.

Vēlāk balsojumā par Baltkrievijas Paralimpiskās komitejas pilnīgu diskvalifikāciju 74 bija pret, 56 par un 15 atturējās. Balsojumā par daļēju diskvalifikāciju 79 bija par, 57 pret un deviņi atturējās.

Krievijas iebrukums sākās dažas dienas pirms 2022. gada Ziemas paralimpiskajām spēlēm Pekinā, no kurām spēļu atklāšanas ceremonijas priekšvakarā Krievija un Baltkrievija tika izslēgtas.