foto: unsplash.com
Mazina Covid-19 ierobežojumus ārvalstu sacensībās startējušiem Latvijas sportistiem
Foto ilustratīva nozīme.
Citi sporta veidi
2020. gada 2. septembris, 21:40

Mazina Covid-19 ierobežojumus ārvalstu sacensībās startējušiem Latvijas sportistiem

Jauns.lv / LETA

Augstākā līmeņa sportisti un apkalpojošie sporta darbinieki pēc atgriešanās no sporta sacensībām ārvalstīs, izpildot konkrētus nosacījumus, varēs neievērot Covid-19 profilakses 14 dienu pašizolāciju un turpināt pildīt savus profesionālos pienākumus, iesaistoties sporta treniņos un piedaloties sacensībās, paredz valdības sēdē atbalstītie noteikumu grozījumi.

Lai nodrošinātu sporta darba nepārtrauktību, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosināja noteikt izņēmumu attiecībā uz Latvijas pieaugušo izlašu, Latvijas Olimpiskās vienības, Latvijas Paralimpiskās vienības, kā arī starptautiskajās līgās startējošiem Latvijas komandu sportistiem olimpiskajos, paralimpiskajos un tehniskajos sporta veidos un disciplīnās un viņus apkalpojošiem sporta darbiniekiem.

Uzturoties ārpus Latvijas ilgāk par trīs dienām, sportistiem atgriežoties būs jāuzrāda dokuments par laboratorisko izmeklēšanu Covid-19 diagnostikai ne agrāk kā trīs dienas pirms ierašanās Latvijā, un tam jābūt negatīvam.

Tāpat laboratoriskā izmeklēšana Covid-19 diagnostikai būs jāveic 24 stundu laikā pēc atgriešanās Latvijā. Ja arī šis tests būs negatīvs, tad sportisti un sporta darbinieki varēs turpināt treniņu procesu un dalību sacensībās, ievērojot noteiktos piesardzības pasākumus, tostarp 14 dienas no rīta un vakarā mērot ķermeņa temperatūru un uzturoties tikai vietās, kas saistītas ar sporta procesu.

Sportistiem būs jāveic arī atkārtots Covid-19 tests piektajā līdz septītajā dienā pēc pirmo analīžu veikšanas.

Lai nodrošinātu uzraudzību un izvērtētu atbilstību noteiktajām sportistu un sporta darbinieku kategorijām, minēto personu saraksts tiks saskaņots ar IZM un apkopojošā veidā publicēts biedrības "Latvijas Sporta federāciju padome" tīmekļvietnē. IZM sadarbībā ar Veselības ministriju plāno izstrādāt vadlīnijas Latvijas sportistiem, atgriežoties no sporta sacensībām ārvalstīs.

Ministrijā skaidro, ka, pakāpeniski atsākoties starptautisku sporta sacensību norisei ārvalstīs, tajās piedalās arī Latvijas sportisti un komandas. Pēc dalības sporta sacensībās valstīs, uz kurām ir spēkā īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi, uz sportistiem attiecas vispārējais 14 dienu pašizolācijas nosacījums, aizliegums apmeklēt sabiedriskas un publiskas vietas un telpas, kā arī veidot kontaktus ar citiem cilvēkiem.

Tā rezultātā sportistiem, sporta darbiniekiem, medicīnas un tehniskajam personālam šajā laikā faktiski nav ļauts pildīt savus profesionālos pienākumus, trenēties un piedalīties sacensībās. Pastāvot šādai kārtībai, tiek būtiski ietekmēts arī sporta klubu darbs un sporta sacensību kalendārs.

Pēc IZM paustā, pastāv arī risks, ka, nespējot nokomplektēt izlasi dalībai starptautiskās sporta sacensībās ārvalstīs, saskaņā ar starptautisko sporta federāciju noteikumiem var tikt piemērotas dažāda veida sankcijas līdz pat diskvalifikācijai.

Noteikumu projekts paredz izmaiņas Ministru kabineta noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".