No griestiem krīt fani un baložu mēsli
2009. gada 9. septembris, 11:16

No griestiem krīt fani un baložu mēsli

Jauns.lv

Jautāsiet, kas Latvijas un Francijas spēlē notika tajā brīdī, kad hallē atskanēja skaļi svilpieni? Nekā īpaša – no augšējām tribīnēm nokrita kāds fans.

Incidents notika, kad kāds augumā raženāks Latvijas izlases līdzjutējs vēlējās pacelt pāri augšējo tribīņu nožogojumam pārkritušo Latvijas karogu. Taču halles konstrukcijas neizturēja, un puisis nogāzās pāris metrus zemāk. Nākamajā mirklī viņa virzienā gluži kā aptrakuši vērši skrēja vesels bars apsargu, lai „sašņorētu” neveiksmīgo „lidotāju”, kuram par laimi pēc kritiena visi kauliņi bija veseli. Incidents tika atrisināts ar to, ka tika izsaukts basketbola halles priekšnieks, kurš paziņoja, ka fana radītā skāde neesot liela, turklāt neba viņš speciāli lauza tribīņu norobežojošās konstrukcijas, tāpēc „nekārtību” cēlājs pie atbildības nav jāsauc un zaudējumi no viņa nav jāpiedzen. Puisis varēja atgriezties savā vietā turpināt vērot spēli.

Fani gan nav vienīgie, kas šajā tik tiešām nožēlojamas kvalitātes sporta celtnē krīt uz galvas. Spēles saspringtajā brīdī tieši žurnālistiem paredzētajās vietās pēkšņi nez no kurienes sāka birt baložu spalvas. Nebija ilgi jāgaida, kad uz galda pāris centimetrus no kasjauns.lv reportiera galvas parādījās arī putna ... kaka! Izrādās, ka hallē pie griestiem lidinās baloži un kāds no putniņiem bija palaidis „balodīti”. Interesanti, kāds skandāls izceltos, ja nelūgtais spēles apmeklētājs uzķēzītu uz galvas pašai Holivudas zvaigznei no seriāla „Bīstamās mājsaimnieces” – Francijas izlases līdera Tonija Pārkera sievai Evai Longorijai, kas arī tobrīd klātienē vēroja Latvijas un Francijas izlases cīņu.

Protams, spēles iznākums zināms – Latvija zaudēja. Un zināms ir arī viens no šāda rezultāta iemesliem. Proti, tikai melnādainie ļaudis no saulainās Francijas var izturēt tādu karstumu, kas spēles laikā valdīja hallē. No karstā un mitrā gaisa zālē pat cēlās viegla migliņa. Un domājiet, ka tādos apstākļos ir viegli apspēlēt basketbolistus, kuri kopš dzimšanas ir pieraduši pie karstuma?

Tas gan nav attaisnojums. Tāpat kā arī tas nav zaudējumu attaisnojums, kādu pēc spēles minēja Latvijas izlases basketbolists Kristaps Janičenoks. Puisis skaidri un gaiši intervijā „uzbrauca” faniem par to, ka nav bijis pietiekami liela atbalsta. Un tavu bēdu – arī Gdaņskā ir pieejams internets, un arī Gdaņskā fani lasa žurnālistu reportāžas. Līdz ar to Janičenoka teiktais diezgan ātri kļuva zināms arī Latvijas izlases līdzjutējiem Gdaņskā. Tikpat ātri kā Kristapa Valtera diezgan divdomīgi uztveramā replika fanu virzienā, ko basketbolists paudis savā profilā portālā draugiem.lv. Kristapam tiešām kremt fanu attieksme – atbrauc, piedzeras, nogāna basketbolistus un aizbrauc. „Tas viss negatīvais, kas radies ap izlasi, pamatīgi traucē un sāpina,” portālam kasjauns.lv paskaidro Latvijas izlases saspēles vadītājs.

Apvainojušies ir basketbolisti, bet nu arī fani ir pamatīgi apvainojušies, un visu aizvadīto nakti notika diskusijas, kurās basketbolistiem tika veltīti ne tie maigākie vārdi. Vispirms tika uzmesta lūpa par basketbolistu sniegumu laukumā, taču tagad – par viņu attieksmi pret līdzjutējiem. Līdz ar to vēl nav zināms, kas hallē notiks šovakar gaidāmajā Latvijas un Vācijas mačā. Jācer gan, ka līdzjutējiem kreņķis būs pārgājis, jo rīts taču ir gudrāks par vakaru.

Jāteic, ka zināma taisnība basketbolistiem ir, jo patiešām gan Latvijas un Krievijas, gan Latvijas un Francijas spēles atbildīgajos momentos fani mūsu komandu neatbalstīja. Brīžos, kad puišus patiešām vajadzēja uzmundrināt, fani klusēja un bundzinieks i negrasījās viņus saukt cīņā. Izskatījās diezgan skumji – momentos, kad basketbolistiem negāja, tikpat sapīti uzvedās fani.


Juris Vaidakovs/ Foto: Juris Vaidakovs