Latvijas futbola izlase līdzīgā cīņā piekāpjas Izraēlai
Futbols
2011. gada 4. jūnijs, 21:36

Latvijas futbola izlase līdzīgā cīņā piekāpjas Izraēlai

Jauns.lv

Latvijas futbola izlase 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra F grupas sestās kārtas mačā sestdien savā laukumā ar rezultātu 1:2 (0:2) piekāpās Izraēlas valstsvienībai.

­ ­ Vārtus Latvijas izlases labā guva Aleksandrs Cauņa, bet Izraēlas sastāvā izcēlās Josi Benajuns un Tals ben Haims.

Maču aktīvāk iesāka Latvijas izlase un jau pirmajā uzbrukumā noteikumi tika pārkāpti pret Cauņu. Viņš arī izpildīja tiešo brīvsitienu, taču trāpīja spēlētāju mūrī. Tūlīt pēc tam lieliska vārtu gūšanas iespēja bija Artjomam Rudņevam, kurš nespēja Cauņas neprecīzo sitienu pārvirzīt vārtos.

Tūlīt tālu Latvijas vārtsargam Andrim Vaņinam no laukuma centra piespēlēja viens no aizsargiem, bet Vaņins, izejot no vārtiem, izdarīja neprecīzu piespēli un bumba nokļuva pie Izraēlas spēlētāja, kurš pēc ļoti tāla sitiena trāpīja pa vārtu stabu. Pēc šīs epizodes Izraēla pārņēma iniciatīvu un izveidoja pāris bīstamus uzbrukumus, tomēr tie nebija rezultatīvi.

Mača turpinājumā spēles temps manāmi kritās, tomēr bumbu vairāk kontrolēja viesi, kas 20.minūtē vainagojās vārtu guvumā, kad Izraēlas izlases kapteinis Benajuns, sitot no aptuveni 14 metriem, izvirzīja vadībā savu komandu. Četras minūtēs vēlāk iespēja izlīdzināt rezultātu bija Latvijas futbolistiem, kad Aleksejs Višņakovs izdarīja centrējumu soda laukumā, taču Andrejs Perepļotkins nespēja bumbu ievirzīt vārtos.

28.minūtē negaidīti laukumā devās Jurijs Žigajevs, kurš nomainīja Maksimu Rafaļski. Ne pārāk ātrajā spēlē Latvijas futbolisti nedaudz vairāk kontrolēja bumbu, taču līdz vārtu gūšanas momentam izkombinēties neizdevās. Tikmēr 39.minūtē pēc Cauņas izpildītā stūra sitiena Kaspara Gorkša sitiens ar galvu lidoja pāri vārtiem.

Jau nākamajā uzbrukumā otrā laukuma pusē Latvijas spēlētājs Artis Lazdiņš pārkāpa noteikumus savā soda laukumā un tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, kuru realizēja izraēlietis Tals ben Haims. Mājinieki tomēr nenolaida galvas un puslaika pēdējās minūtēs centās samazināt rezultāta starpību, taču Izraēlas komandas aizsardzība bija pārāka.

Otro puslaiku aktīvāk iesāka Latvijas futbolisti, kuri ar centrējumu centās saasināt situāciju soda laukumā, tomēr ar rezultatīvu sitienu uzbrukumu noslēgt neizdevās un pretinieki nekavējoties devās pretuzbrukumā, kurā Benajuns ielauzās soda laukumā, taču viņš sapinās savās kājās un zaudēja bumbu.

Spēles 55.minūtē pēc precīzas Izraēlas futbolistu saspēlēs labā sitiena pozīcijā nonāca Erans Zahavi, taču Vaņins viņa veikto sitienu atsita. Tūlīt ātrajā pretuzbrukumā labu sitienu izdarīja Žigajevs, taču to atvairīja viesu vārtsargs Dudu Auate.

Piecas minūtes vēlāk Perepļotkina vietā laukumā devās Edgars Gauračs, bet jau epizodi vēlāk pretinieku futbolists savā soda laukumā nospēlēja ar roku un tika nozīmēts 11 metru soda sitiens uz izraēliešu vārtiem. Šo iespēju izmantoja Cauņa, samazinot rezultāta starpību līdz 1:2.

Turpinājumā spēle galvenokārt ritēja laukuma vidusdaļā, taču iniciatīva nepiederēja nevienai no komandām. Savukārt 15 minūtes pirms spēles beigām viltīgu sitienu izdarīja viesu spēlētājs, taču tas bija nesekmīgs un atkal atbildi sniedza Cauņa, kura piespēli soda laukumā pārtvēra pretinieku vārtsargs.

Ļoti bīstamu uzbrukumu 83.minūtē izveidoja Izraēlas izlase, kad pēc stūra izspēles sitienu izdarīja pretinieku komandas futbolists, taču Vaņins glāba Latvijas vārtus, notverot bumbu uz vārtu līnijas. Pēdējās minūtēs izmisīgi uzbrukumā devās mājinieki, taču Izraēla pārliecinoši spēlēja aizsardzībā. Pēdējā izdevība Latvijai bija spēles kompensācijas laika pirmajā minūtē, kad netālu no soda laukuma tika pārkāpti noteikumi, taču Cauņas piespēle neatrada nevienu no komandas biedriem. Vēl mājinieki izdarīja divus sitienus, taču tie lidoja garām vārtiem un Latvijas futbolisti piedzīvoja kārtējo zaudējumu.

Šajā spēlē neapmierinošās sportiskās formas dēļ Latvijas izlasei nepalīdzēja uzbrucējs Māris Verpakovskis un pussargs Andrejs Rubins.

Jau ziņots, ka valstsvienībai šoreiz pievienojies arī uzbrucējs Edgars Gauračs, kurš uz izlasi izsaukts pirmo reizi, kā arī pēc ilgāka pārtraukuma uz izlasi izsaukts pussargs Aleksejs Višņakovs, taču kandidātu vidū šoreiz nav Azerbaidžānas komandā Baku "Inter" spēlējošais uzbrucējs Ģirts Karlsons.

7.jūnijā Latvijas izlase izbraukumā pārbaudes spēlē spēkosies ar Austriju.

Kā ziņots, Latvija ar Izraēlu pirmoreiz tikās marta beigās izbraukumā, piedzīvojot zaudējumu ar rezultātu 1:2.

Citā F grupas spēlē piektdien Horvātija savā laukumā ar 2:1 pārspēja Gruzijas vienību.

Savukārt vēl vienā mačā sestdien Grieķijas izlase spēkosies ar Maltas futbolistiem.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra F grupas kopvērtējumā pašlaik līderpozīcijā ar 13 punktiem sešās spēlēs atrodas Horvātija, bet tikpat punkti septiņās spēlēs ir Izraēlai. Tai ar 11 punktiem piecās spēlēs seko Grieķijas valstsvienība, savukārt ceturtajā vietā ar deviņiem punktiem septiņās spēlēs seko Gruzijas izlase.

Tikmēr Latvijas izlase tikusi pie četriem punktiem sešās spēlēs un zaudējusi izredzes uz kvalificēšanos finālturnīram, bet pēdējā, sestajā vietā atrodas Maltas izlase, kas joprojām cīnās bez punktiem.

Pavisam 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā piedalās 51 Eiropas futbola valstsvienība. Kvalifikācijas turnīrs risināsies līdz šī gada oktobrim, savukārt finālturnīrā, kas 2012.gada jūnijā notiks Polijā un Ukrainā, iekļūs visu deviņu apakšgrupu uzvarētāji, kā arī viena labākā otrās vietas ieguvēja.

Savukārt pārējo apakšgrupu otrās vietas ieguvējas pārspēlēs 2011.gada novembrī cīnīsies vēl par četrām ceļazīmēm uz finālturnīru. Polija un Ukraina kā rīkotājas finālturnīram kvalificējušās automātiski.

Latvijas futbola izlases sākumsastāvs mačā ar Izraēlu: Andris Vaņins, Kaspars Gorkšs, Oskars Kļava, Ritus Krjauklis, Deniss Ivanovs, Aleksejs Višņakovs (Ritvars Rugins 71.min.), Aleksandrs Cauņa, Maksims Rafaļskis (Jurijs Žigajevs 28.min.), Artis Lazdiņš, Andrejs Perepļotkins (Edgars Gauračs 60.min.), Artjoms Rudņevs.


LETA  / Foto: Edijs Pālens/ LETA