Diora retrospekcija Maskavā
2011. gada 30. jūnijs, 11:26

Diora retrospekcija Maskavā

Jauns.lv

Christian Dior seko pa pēdām vērienīgajai Chanel izstādei, kas Krievijā viesojās 2007. gadā, – tas ir jau otrais franču modes nams, kam savas telpas atvēlējis Maskavas Puškina Valsts mākslas muzejs.

Izstādi ar papildu intrigas oreolu rotā nesenais ar Diora namu saistītais skandāls, kura rezultātā meteorīta ātrumā no modes zelta troņa krita tās karstāk mīlētais “nepaklausīgais pusmūža puišelis” Džons Galiāno. Izstādes kodolu veido 120 augstās modes tērpi no Diora modes nama arhīva, un starp tās īpašajām vērtībām noteikti minams arī 1955. gadā tapušās, visu laiku slavenākās modes fotogrāfijas – Ričarda Avedona Dovima ar ziloņiem – oriģināls, kuru Diora nams nesen ieguvis savā īpašumā. Izstāde kopumā pilda sešas muzeja zāles, un tās atklāšana liktenīgi sakrīt ar rekonstruētā Diora veikala atvēršanu Stolešnikov Pereulok. Tā vizuālais veidols tapis pēc industrijas iecienītākā arhitekta Pītera Marino projekta.

New Look ciltstēva Diora un Krievijas attiecību stāsts sākās jau pagājušā gadsimta 50. gados, kad 1959. gadā īpašā pasākumā Maskavā tika demonstrēti 120 Diora augstās modes tērpi. Arī nu jau bijušais modes nama dizainers Galiāno savās kolekcijās iedvesmas klejojumos ne reizi vien atļāvies izpildīt reveransu Krievijai.

Izstāde tērpu un fotogrāfiju veidolā izseko gan modes nama vēsturi, gan pretendē aptvert teju visu Diora produktu spektru – smaržas, juvelierizstrādājumus, pulksteņus, aksesuārus utt.

Līdz ar modes vēsturnieci Florensu Milleri, kuras pārziņā ir izstādes modes sadaļa, tai ir arī otrs – mākslas kurators Žaks Ranks. Viņu kopdarbs ir mēģinājums uzburt stāstu par tik netveramo iedvesmas pasauli, kurā nepārtraukti mijiedarbojas visi šķietami atsevišķie komponenti – daba, laiks, māksla, fotogrāfijas, filmas... Speciālu instalāciju izstādei radījusi krievu māksliniece Olga Kiseļeva. Izstādē līdzās tērpiem skatāmi arī Ogista Renuāra, Gustava Klimta, Vincenta van Goga, Džefa Kūnsa, Mauricio Katelāna u. c. vecmeistaru un laikmetīgās mākslas korifeju darbi, kas vai nu savulaik iedvesmojuši, vai savā ziņā iemieso un interpretē dažādos laikos aktuālos Diora skaistuma ideālus.

Kā savulaik teicis pats Kristiāns Diors: “Beigu beigās viss, kas ar mani dzīvē ir noticis – vai nu es to esmu vēlējies vai ne, ir izpaudies manos tērpos.”

Galvenā ēka, Volhonka 12

www.artsmuseum.ru

No 24. aprīļa līdz 24. jūlijam.

Una Meistere, Pastaigai/ Foto: Danza Ballet