Kā viegli notievēt. Bez sviedriem un dārgiem trenažieriem
2010. gada 14. oktobris, 16:03

Kā viegli notievēt. Bez sviedriem un dārgiem trenažieriem

Jauns.lv

Atklāsim tev noslēpumu – ir ikdienas sīkumi, kas ļauj lieko kilogramu karā uzvarēt bez dārgiem ieročiem un smagas sviedru izliešanas. Šos 25 vari izmēģināt jau šodien!

1. Stiepies pirkstgalos

Kad mazgā traukus, dari to, pastiepusies pirkstgalos. Ja šādā pozā būsi ilgstoši, lieliski nostiprināsi ļenganos sēžas muskuļus un liksi pasvīst arī gurniem. Tāpēc – jo vairāk šmuces, jo labāk tavai figūrai! Mazgāšanu sadali trīs daļās, piešķirot trīs nelielas atpūtas pauzes. Kaloriju patēriņš šim vingrojumam gan nav liels, bet tvirtā pēcpuse pēc trīsnedēļu mazgāšanas, tevi priecēs.

2. Uzņem D vitamīnu

Amerikas zinātnieki atklājuši – sievietes, kam trūkst saules vitamīna, svarā krītas daudz lēnāk. Lai tievēšanas procesus optimizētu, katru dienu jāuzņem 2000 miligramu D vitamīna. Ziemā un rudenī to var darīt arī ar medikamentu starpniecību, bet līdzko laikapstākļi atļauj – fiksi pastaigā!

3. Dzer kafiju

Kaut dzirdēts ne viens vien šausmu stāsts par šo rūgteno dzērienu, izrādās, tas ne tikai paaugstina asinsspiedienu, bet arī paātrina kaloriju sadegšanas procesu. Tāpēc vismaz viena tase kafijas tev dienā jāizdzer!

4. Vairāk stundu miegam

Guļot mazāk nekā četras stundas, organismā palēninās vielmaiņa: gribas ne tikai retāk ēst, bet apēstais arī lēnāk pārstrādājas. Un ļoti ticams – pārvēršas tauku rezervēs. Ideālais nakts miega ilgums – no septiņām līdz deviņām stundām. Pareizs miega režīms pasargās arī no krunkām.

5. Iegādājies soļu skaitītāju

Un nēsā to. Šādi varēsi regulēt, cik daudz katru dienu nostaigā. Turklāt katru dienu soļu skaitu palielini.

6. Ēd bieži un diētiski

Vārds – diētiski – slēpj dārzeņus un augļus. Bet bieži to arī nozīmē, un jāēd mazas,  „vieglas” porcijas, nevis divreiz dienā un līdz ūkai. Otrajā variantā pakļauj sevi liekām tauku rezervēm.

7. Izvēlies ātras pastaigas

Ejot raitā solī, it kā kavētu sapņu darba interviju, sadedzināsi par 20 līdz 30 % vairāk kaloriju.

8. Smejies

Vai zināji, ka, katru dienu smejoties 10 līdz 15 minūtes, organisms patērē papildu 50 kalorijas? Tāpēc lasi vairāk anekdošu, skaties komēdijas un smīdini gan sevi, gan citus.

9. Ēd brokastis

Ja no rītiem nepaēd, organisms drīz vien jūt izsalkumu, tādēļ, tiekot pie ēdiena, tas aktīvi vāc tauku rezerves. Pie brokastīm radinies pakāpeniski. Sākumā ēd arī tad, ja nemaz negribas. Brokastīm derēs auzu pārslas, olas un dārzeņi. Tie tev uz ilgu laiku sniegs enerģiju un sāta sajūtu, kā arī palīdzēs atmosties.

10. Ēdienkartē iekļauj šķiedrvielas

Dārzeņi, augļi, rieksti un graudaugi ir bagātākie šķiedrvielu avoti. Atšķirībā no dzīvnieku valsts produktiem, kuros šīs vērtīgās vielas ir ļoti minimālā daudzumā, tie palīdz attīrīt organismu un samazināt tauku šūnu apjomu. Ja organismā būs pietiekami daudz šķiedrvielu, tev nekārosies saldumu un neveselīgu našķu.

11. Taisnu muguru!

Ja staigā vai sēdi pie datora un televizora, tad tikai ar taisnu muguru. Kādēļ? Jo taisna mugura liek saspringt arī vēdera muskuļiem. Tas, protams, lieliski trenē presīti.

12. Dzer daudz ūdens

Ja organismam trūkst šķidruma, vielmaiņas procesi palēninās pat par 30 %. Vairāk izdzersi, ja ūdens tev vienmēr būs pa ķērienam. Vari arī skaitīt – ideālais izdzerto ūdens glāžu skaits – astoņas.

13. Vairies cukura

Tas liek organismam izstrādāt insulīnu, kas pēcāk pārstrādājas enerģijā. Bet neiztērētā enerģija pārvēršas tauku šūnās. Kad nākamreiz roka stiepsies pēc kā salda, atceries – kārums būs vismaz 40 minūtes jānoskrien, jānoskrituļo vai jānobrauc ar riteni.

14. Košļā košļeni

Tas sadedzinās dažas kalorijas, bet lielākais ieguvums – pasargās no starpēdienreižu uzkošanām, no kurām ir tik grūti atsacīties, gatavojot ēdienu.

15. Vasko grīdu ar kājām

Kaut izklausās arhaiski, nenoniecini to pirms laika! Paņem divas slīdīgas vismaz  pēdas lieluma salvetes, piemēram, no vilnas, un noliec uz grīdas. Kāp uz tām un imitē slidošanu. Labs treniņš augšstilbu iekšējiem muskuļiem un sēžai. Bet māja spīdēs un laistīsies.

16. Sēdi aktīvāk

Kad gribēsi ērti iekārtoties klubkrēslā pie zilā ekrāna, neļauj dibengalam uzreiz ieslīdēt mīkstajos pēļos. Imitē apsēšanās kustību vismaz sešas reizes. Gandrīz apsēdies, tad atkal piecelies. Gandrīz apsēdies... Un tā, līdz apnīk. Slodze būs tavām kājām un sēžas muskuļiem.

17. Mājas trenažieris: bikšu gumija

Paņem bikšu gumiju, vienai tās galam ar kāju uzkāp virsū, bet otru turi rokās. Roku paceļot un saliecot elkonī, nostiprināsi bicepsus, iztaisnojot – tricepsus. Slodzi palielināsi, ja kustināsi taisnu roku. Neliels treniņš komplektā ar labu filmu.

18. Telefonpastaigas

Jo vairāk kustību vienlaikus, jo lielāka slodze organismam. Tamdēļ – kad zini, būs ilga telefonrunāšana, nesēdi dīvānā. Tā vietā tarkšķi un staigā: kaut vai tikai šurpu turpu.

19. Ej uz randiņiem

Vērojot sieviešu uzvedību, Kanādas zinātnieki atklājuši dīvainu sakritību: ja sieviete dodas uz randiņu, viņa kafejnīcā izvēlas mazāk kalorijām bagātus ēdienus nekā tad, ja vakariņo draudzeņu sabiedrībā.

20. Burkāns somiņā

Vai gurķis, riekstiņi un citi veselīgi našķi. Tad vienmēr drošībai būs kaut kas uzkožams, un vieglu roku varēsi atteikties no kolēģes dāsni piedāvātas bulciņas.  

21. Neskaties TV

Ja televīziju dienā skatīsies ne vairāk kā stundu, katru dienu papildus nodedzināsi vismaz 119 kalorijas. Kāpēc? Jo nekustīgās izklaides vietā izvēlēsies kaut ko aktīvāku, piemēram, pastaigu vai tikšanos ar draugiem.

22. Dzer zaļo tēju

Turklāt katru dienu! Zaļās tējas sastāvā ir vairākas aktīvās vielas, kas paātrina vielmaiņu – ir pārliecināti Šveices pētnieki.

23. Ēd lasi

Izrādās, laša mīļotāji svarā krītas daudz ātrāk nekā tā nīdēji. Pat par spīti tam, ka lasī ir tik daudz kaloriju. Neizskaidrojams, bet patīkams fakts. Vienīgi šis likums darbojas tikai tad, ja zivi ēd ar mēru.

24. Sekss nebijušās vietās un pozās

Jo ekstrēmāk, jo labāk! Organismā izstrādājas papildu adrenalīns – viens no aktīvākajiem tauku šūnas dedzinošajiem hormoniem. Vari uzrīkot eksperimentu. Tā izpildei gan nepieciešami elektroniskie svari. Ar partneri nosverieties pirms trakulīgā seksa un pēc tā. Būsi pārsteigta, cik labi rezultāti tevi sagaidīs. Ar ekstrēmu seksu gan ir tāpat kā ar šokolādi – veidojas pieradums. Par laimi – kilogramus un stresu mazinošs.

25. Našķējies, kad iedzer

Alkohols ir labākais attaisnojums, lai pārēstos. Kad esi apreibusi, nemaz nejūti, ka apēd ikdienā aizliegtos ēdienus. No pārēšanās izvairīsies, ja pirms glāžu cilāšanas našķēsies ar saldumiem. Ja to nepagūsti izdarīt, starp vienu un otru dzērienu uzkod olīvu. Tās mazinās kāri pēc neveselīgā.


Kintija Bulava / Foto: Bulls Press