Praktisks padoms - kā izšķirties latviešu pārim, kurš dzīvo Īrijā
Dzīvojam Īrijā, bet šķirties gribam Latvijā, raksta Ingrīda. Kā to izdarīt juridiski korekti?
Attiecības
2017. gada 6. marts, 05:44

Praktisks padoms - kā izšķirties latviešu pārim, kurš dzīvo Īrijā

Jauns.lv

Laikā, kad tūkstošiem ģimeņu dzīvo un strādā ārzemēs, laulātiem pāriem nākas sastapties ar neziņu, ko darīt gadījumos, ja laulība nonākusi pie kraha un šķiršanās ir neizbēgama. Žurnāls "Likums un Taisnība" savā jaunākajā numurā skaidro, kā to paveikt juridiski korekti.

"Kā mēs ar vīru varam atrast sev notāru, lai šķirtu laulību? Kur mums jāgriežas? Varbūt ir kāds e-pasts, uz kuru uzrakstīt, jo abi dzīvojam Īrijā un vēlamies to ātri nokārtot. Esam abi vienojušies, bērnu mums nav, un kopīgas mantas arī nav," vaicā Ingrīda - Limerikā dzīvojoša Latvijas pilsone.

Atbild zvērināta notāre Ilze Metuzāle: " Ja jūs ar vīru pastāvīgi dzīvojat Īrijā, tad jūsu laulības šķiršana ir piekritīga Latvijas jurisdikcijai tikai tad, ja abi esat Latvijas valstspiederīgie. Ja kāds no jums tāds nav, turklāt abu pastāvīgā dzīvesvieta nav Latvijā, tad laulība jāšķir jūsu pastāvīgās dzīvesvietas valstī, proti – Īrijā. Ja abi esat Latvijas valstspiederīgie, varat doties pie jebkura Latvijas notāra un parakstīt iesniegumu par laulības šķiršanu. Notāru sarakstu varat atrast vietnē Latvijasnotars.lv . Kad izvēlēsieties notāru, varat ar viņu sarakstīties e-pastā, bet parakstīt laulības šķiršanas iesniegumu un uzsākt šķiršanas procesu gan varēs tikai klātienē".

Vai varu izšķirties bez otras puses?

Savukārt Iveta no Dublinas prasa tā: "Vai es varu pieteikt laulības šķiršanu pie notāra, ja otra puse nevar ierasties, bet man ir viņa notariāli apstiprināta piekrišana šķirt laulību?"

Šajā gadījumā ar notariāli apliecinātu piekrišanu laulības šķiršanai ir par maz. Ja laulātais nevar ierasties ne tiesā, ne pie notāra, viņš var izsniegt speciālu pilnvaru personai, kurai viņš uzticas. Tad šķiršanas procesā laulāto pārstāvēs viņa pilnvarnieks. Jāatceras, ka pārstāvībai nederēs jebkura pilnvara, pat ja tā ir universālpilnvara. Lai pilnvara būtu izmantojama pie notāra laulības šķiršanai, tajā jābūt iekļautiem tiem pašiem apliecinājumiem, kas paredzēti pašā šķiršanas iesniegumā, piemēram, apliecinājumam, ka laulība ir izirusi. Ja jums nepieciešams šādas pilnvaras projekts, varat doties pie jebkura Latvijas notāra un lūgt to sagatavot.

"Likums un Taisnība"/Foto: Shutterstock