foto: Shutterstock
Seši ikdienas paradumi, kas uzlabo spēju koncentrēties
Apsver iespēju ieviest plānotāju un svarīgāko pieraksti, veido darāmo darbu sarakstu. Tā smadzenes būs mazāk noslogotas un varēsi veltīt visu uzmanību darbam, ko dari konkrētajā brīdī.
Dzīvesstils
2024. gada 9. janvāris, 10:17

Seši ikdienas paradumi, kas uzlabo spēju koncentrēties

"100 Labi Padomi"

Lai smadzenes spētu nodrošināt kognitīvās funkcijas – atcerēties, apgūt jaunu informāciju un koncentrēties –, vajag ievērot veselīgu dzīvesveidu un necensties turēt prātā pilnīgi visu.

Konsultē psiholoģe, Riga Brain smadzeņu trenere Tetiana Orlenko.

Labi izgulies

Teju katrs uz savas ādas ir pārbaudījis, ka pēc negulētas nakts mazinās spēja koncentrēties, tāpēc noteikti atvēli laiku kvalitatīvam miegam.

Ēd mazāk saldumu

Smadzenēm patīk veselīgs ēdiens, īpaši olbaltumvielām bagātas maltītes. Tetiana iesaka brokastīs ēst olas, biezpienu, gaļu, nevis sviestmaizītes vai saldas brokastu pārslas ar pienu. Cukuru un citus vienkāršos ogļhidrātus saturoši ēdieni dod ātro enerģiju, taču pēc tam tā strauji krītas, līdz ar to mazinās spēja koncentrēties. Atceries, ka veselīgs uzturs nozīmē arī pietiekami daudz ūdens.

Izkusties vai atpūties

Neatkarīgi no nodarbes reizi stundā nepieciešams izkustēties. Piecelies, pakusties, pastaipies. Ķermenim nepieciešams balanss, sēdoša darba darītājiem – kustība, bet fiziska darba veicējiem – atpūta. Ja tu strādā pie datora, paņem pauzi un pieej pie loga, lai paskatītos tālumā; tā atpūtināsi acis.

Neturi visu galvā

Mūsdienu cilvēkam jāatceras ļoti daudz informācijas – paroles, durvju kodi, datumi un apsolītie darbi. Ļoti labi, ja tu spēj darīt vairākas lietas vienlaikus un paturēt to visu prātā, taču pārāk liela smadzeņu noslodze mazina spēju koncentrēties. Apsver iespēju ieviest plānotāju un svarīgāko pieraksti, veido darāmo darbu sarakstu. Tā smadzenes būs mazāk noslogotas un varēsi veltīt visu uzmanību darbam, ko dari konkrētajā brīdī.

Atrodi motivāciju

Darot nepatīkamas lietas, ir grūti koncentrēties, jo viss pārējais šķiet svarīgāks vai interesantāks. Tādos gadījumos atbildi sev uz jautājumu, kāpēc tev vajag rakstīt atskaiti vai piedalīties sapulcē, un tas vairs nešķitīs tik nogurdinoši vai garlaicīgi.

Nešausti sevi

Mēs visi esam cilvēki – ir dienas, kad domas skrien un grūti koncentrēties, lai ko tu darītu. Nepārmet sev! Mēģini citā dienā. Labestība un iejūtība pret sevi patiks arī smadzenēm.