Skaistums
2022. gada 17. maijs, 08:40

Matu kopšanas līdzekļi ar alkoholu nav piemēroti siltam laikam

Ilze Trofimova

Žurnāls "OK!"

Kā pavasarī rūpēties par matiem, stāsta friziere, galvas ādas un matu kopšanas speciāliste, triholoģe Anita Mētra.

1. Atjauno griezumu! Dodies pie friziera un atjauno matu sakārtojumu! Atbrīvojoties no sausajiem matu galiem, kopšana kļūs daudz vieglāka.

2. Lieki nekarsē! Pavasarī un vasarā mati ir pakļauti UV starojumam, tāpēc, lai nenodarītu tiem vēl lielāku kaitējumu, izvairies matus žāvēt ar karstu fēnu! Nav ieteicams lietot arī citus matus karsējošus aparātus: lokšķēres, taisnotājus, gofras. Lai arī ražotāji uzsver, ka tie matiem nav kaitīgi, tomēr karstuma ietekmē mati zaudē mitrumu. Atceries, ka pavasaris un vasara ir lielisks laiks, lai ļautu matiem būt dabiskiem!

3. Uz laiku atvadies no matu veidošanas un nostiprināšanas līdzekļiem! Pavasarī, izvēloties matu kopšanas līdzekļus, īpašu uzmanību pievērs to sastāvam! Nelieto tādus, kuru sastāvā ir alkohols! Noteikti izlasi etiķetes ne tikai jauniem matu kopšanas līdzekļiem, bet arī tiem, kas jau ir mājās! Ja kādam no tiem sastāvā ir alkohols, tas nav piemērots siltajam gadalaikam. 

Ja tev patīk veidot frizūras un tu izmanto piesakņu putas, lakas, želejas, sauso šampūnu un citus matu veidošanas un frizūru uzturēšanas līdzekļus, pavasaris ir laiks, kad no tiem vajadzētu sākt atradināties, jo vasarā šādu līdzekļu lietošana var būt matiem ļoti traumatiska. It īpaši, ja ar rūpīgi ieveidotu un nostiprinātu frizūru gribēsi baudīt dienu pie jūras un saulē. Ja matos būs bijušas putas vai citi veidošanas līdzekļi un pēc tam tie tiek samitrināti un žāvēti karstā saulē, var būt ļoti nepatīkama reakcija: apdegumi, iekaisums un pastiprināta matu lūšana.

4. Sargi no saules! Mūsdienās ir pieejami ne tikai ādas saules aizsarglīdzekļi ar SPF filtru, bet arī matu kopšanas līdzekļi, kas veic šo funkciju. Pieejami šampūni, kondicionieri, maskas un matu lakas, tomēr tos nevar izmantot kā 100 % vairogu pret kaitīgajiem UV stariem, it īpaši, ja visa diena tiek pavadīta saules staros. Turklāt lielākoties šo līdzekļu iedarbība beidzas, līdzko mati, piemēram, peldes laikā tiek samitrināti. 

5. Vislabākā aizsardzība – cepure. Nereti cilvēki iedomājas, ka no saules ir jāpasargā mati, seja un ķermenis, bet aizmirst par galvas ādu. Taču galvas āda var apdegt ļoti ātri, it īpaši, ja matu sakārtojums ir ar izšķirtu celiņu, piemēram, franču bizes. Vislabākā aizsardzība pret sauli ir galvassega. Katrai vien atliek izvēlēties to, kas vislabāk patīk un piestāv.   

6. Palutini matus ar SPA procedūru! Siltā laikā vēlams atturēties no procedūras, kuras laikā galvas āda un mati tiek atjaunoti ar plazmas injekcijām (PRP), nav ieteicams veikt arī galvas ādas pīlingu.

Ja tomēr izvēlies veikt kādu no šīm procedūrām, vislabāk to darīt vakarā un pēc tam pāris dienu izvairīties no tiešiem saules stariem. Toties, ja vēlies iegūt izcili gludus, spīdīgus matus, siltam laikam labi piemērota ir matu SPA procedūra. Tās laikā mati tiek piepildīti, pabaroti un spēcināti. Šāda procedūra teicami pasargā matus arī no saules kaitīgās iedarbības, un to vēlams veikt 1–2 reizes mēnesī.