foto: Unsplash
Slikts miegs, nekārtība, e-pasti un ofisa pļāpas: lietas, kas darbavietā traucē strādāt
Attiecības
2020. gada 17. februāris, 05:35

Slikts miegs, nekārtība, e-pasti un ofisa pļāpas: lietas, kas darbavietā traucē strādāt

100 Labi padomi

"100 Labi Padomi"

Dažas dienas ir tā, ka teju viss iespējamais traucē strādāt. Te prāts klejo kur citur un grūti koncentrēties, bet te svarīgāks un interesantāks šķiet viss, kas neattiecas uz darbu. Portāls bestlifeonline.com apkopojis, kas, pēc produktivitātes ekspertu un personāldaļas speciālistu domām, ir galvenie iemesli, kas birojā traucē mums strādāt.

Miega kvalitāte

Tas ir pašsaprotami, ka pēc negulētas nakts strādāt būs grūti. Taču, miega paradumiem ir daudz lielāka nozīme, nekā sākotnēji var šķist. Eksperti iesaka miega kvalitātei veltīt īpašu uzmanību. Taču, ja guļot pilnvērtīgi vienalga pēcpusdienā jūtaties noguris un miegains, neliedz sev izspēju pagulēt 10-15 minūtes, lai paceltu savu enerģijas līmeni. Ja pēcpusdienas snauda nav iespējama, tad palīdzēs, ja iesiet gulēt agrāk.

Radoša nekārtība

Daudzi uzskata, ka mazs haoss uz darba galda ir radošuma pazīme. Izrādās, ka nekārtīgais darba galds novērš uzmanību un nekādi nepalīdz radoši izpausties. Daudzi eksperti arī norāda, ka sakārtots galds disciplinē strādāt un motivē darbu izdarīt labāk. Ja iespējams, uz galda turi tikai darbam nepieciešamākos priekšmetus. Viss pārējais būtu jāuzglabā atvilktnē.

Ne gala, ne malas

Dažreiz sākt strādāt traucē apziņa, ka jāpaveic liels projekts, nesaprotot ar ko sākt, ko darīt. Ja arī tu apzinies, ka tevi biedē lielais darba apjoms, izveido plānu un sadali visu uzdevumu mazākos soļos. Iespējams, ka šodien nevari uzrīkot pasākumu, bet vari sākt ar nepieciešamu kontaktu atrašanu, papīru sakārtošanu vai citu mazāku darbiņu. 

Motivācijas trūkums

Pēc pētnieku domām, cilvēki izvēlas kaut ko nedarīt, ja plānotais darbs iekrīt viena no piecām kategorijām: ir garlaicīgs, kaitinošs, sarežģīts, nestrukturēts vai netiks pienācīgi novērtēts. Ja plānotais uzdevums pārklāj vairākas no šīm īpašībām, samazinās iespēja, ka tas tiks paveikts. Tāpēc atrodi sev motivāciju darbu paveikt.

Jauns paziņojums

Darot svarīgas lietas, noteikti izslēdz visus paziņojumus. Ja katru reizi, kā parādās jauns e-pasts vai paziņojums sociālajā tīklā, tu tiec atrauts no sava darba. Tāpēc, ja vari, droši izslēdz internetu un telefonu, kamēr paveic svarīgu uzdevumu.

Ofisa pļāpas

Pie laika zagļiem pieskaitāmi arī kolēģi, atzīst pētnieki. Pat, ja saruna nav vai tieši ir par darbu, tas tāpat iztraucē darbinieka labos nodomus. Arī statistiski pierādīts, ka pļāpīgs kolēģis spēj “nozagt” ne vien minūtes, bet pat stundas no savu līdzstrādnieku laika. Šādos gadījumos ieteicams pie šādiem kolēģiem vērsties ar e-pastu, nevis iet un runāties.