Modernas meitenes iepērkas internetā! Padomi, kā to darīt
2010. gada 25. novembris, 15:21

Modernas meitenes iepērkas internetā! Padomi, kā to darīt

Jauns.lv

Modernai sievietei pieklājas iepirkties internetā (izdevīgi un izvēle cita!). Saņemties to izmēģināt tev palīdzēs jau pieredzējušas e-veikalu šiverētājas — Ieva, Elīna un Sigita.

Katrreiz kā Ziemassvētkos

Ieva Gailīte, lielo klientu menedžere starptautiskā kompānijā. Interneta pirkumiem aktīvi ļaujas četrreiz gadā.

„Viss sākās ar to, ka draudzene bija aizrāvusies ar pirkšanos internetā. Pasūtīju mantas ar viņas starpniecību. Pašai šķita – tā ir vesela Amerika. Tad palika jau neērti lūgt palīdzību. Piečekojos „eBay”, reģistrējos „PayPal”. Man ir savi iemīļotākie zīmoli – amerikāņu „Nine West”, britu „Topshop” vai „New Look”. Vēl esmu iecienījusi „Mary Key” kosmētikas līniju. Latvijā acu krēms maksā 25 latus, internetā – 12. Daudz jau nosaka veiksme, jo „eBay” var ne tikai uzreiz nopirkt, bet arī bidot. Jārēķinās – kopumā tas ir nenormāli laikietilpīgs process. Bet tas neviltotais prieks starp reklāmu bukletiem un rēķiniem pastkastītē ieraudzīt pavēsti no pasta ir bezgalīgs. Draugs apgalvo – man tā mirdz acis, kad pakoju vaļā kastes. Vienreizējs mirklis. Nedaudz bailes. Kā būs? Ak Dievs! Vēl labāk!”

Viņas ieteikumi:

* Uzmanīgi izlasi aprakstu. Ja tas skops, esi piesardzīga. Ja ir tikai viena bilde, labāk paprasi vēl, palūdz vairāk informācijas (ar pārdevēju sarakstoties „pa tiešo”).

* Pārbaudi, vai prece vispār tiek sūtīta uz Latviju. Daudzi to nedara.

* Rēķinies ar laiku. No Amerikas mantas ceļo divas, trīs nedēļas, no Lielbritānijas –līdz divām nedēļām. Ziemassvētku laikā no pasūtījumiem labāk atturēties. „Man vienreiz decembra vidū pazuda kurpes. Citas, kam bija jāatnāk uz Jaungada balli, atsūtīja tikai janvāra beigās. Tāpēc, ja esi noskatījusi draugam Ziemassvētku dāvanu, pērc jau tagad!”

*Ja māki vācu valodu, iepērcies vācu „eBay” – tur lētāka piegāde un cits preču sortiments.

Izvēlas:

„eBay” un „Victoria Secret”.

Pērk: apavus, somas, kosmētiku.

Veiksmīgākie pirkumi:

„Kurpes un divi dievīgi „Nine West” zābaku pāri. Kvalitatīvi, ērta lieste, perfekti der. Veikalā tādi maksā 170 dolāru, man paveicās dabūt par 70.”

Neveiksmīgākais pirkums: „Viens no pirmajiem. Pasūtīju somu. Izrādījās kādas septiņas reizes mazāka, nekā biju to iztēlojusies.”

Nākamais upuris:

vēl vieni zābaciņi, kas jau ir ceļā.

Ietaupījums – uz pusi

Nav tādas dienas, kad juriste Elīna Jurēvica neielīstu kādā no iemīļotajiem interneta veikaliem.

„Pirms trim gadiem sāku ar „eBay”. Kad sajutu, ka tur ir pavisam citas cenas, turpināju meklēt jaunas iespējas. Divas, trīs reizes lētāk sanāk. Ādas zābakus var nopirkt par 10 latiem, ieskaitot piegādi. Īpaši dārgāk nemaz neskatos. Kvalitāte vienmēr bijusi laba, pēc bildes arī var saprast, kāda ir prece. „eBay” parasti sniedz godīgus aprakstus (arī par defektiem, ja tādi ir), jo rēķinās ar atsauksmēm. Ja tās būs sliktas, preci vairs nepirks. Ir tāds noteikums, kad saņem preci, tev obligāti jānosūta atsauksme – pozitīva vai negatīva. Arī pati tās ļoti ņemu vērā.

Nereti iepērkos vietējā „www.5santimi.lv”. Tur līdzīgs izsoles princips kā „eBay”. Gribi – pērc uzreiz, bet jo ātrāk nosola, jo augstāka cena, tāpēc cenšos nogaidīt līdz pēdējam brīdim. „Chanel” lūpu spīdums veikalā maksā 30 latu, tur – 3,80. Draugs „eBay” „Prada” kurpes nopirka pa 35 latiem. Latvijā tādas maksā ap 180.

Parasti skatos mantas, par kuru piegādi nav jāmaksā. Lieta var būt kaut vai par dolāru, bet atsūta par brīvu. Jo piegādes cenas ir dažādas. Citi uz to rēķina pat pelna. Jo smagāka prece, jo dārgāka piegāde. Gadās, protams, ka pasts mantu nozaudē. Visbiežāk, ja tā ceļo no Ķīnas, Honkongas, Japānas. Taču pārdevēji tur ir diezgan atsaucīgi, parasti piedāvā preci izsūtīt vēlreiz.”

Elīnas ieteikumi:

* Pārbaudi atsauksmes par pārdevēju. Ja ir šaubas, noteikti sazinies, izprašņā visu, kas interesē. Vēstules var kalpot arī kā pierādījums, ja prece neatbildīs solītajam.  

* Ja negribi palaist garām ko labu un lētu, ir ļoti jāmeklē, pacietīgi jārakājas.   

* Ja, saņemot preci, konstatē defektu, kas nebija pieminēts aprakstā, mantu var sūtīt atpakaļ un naudu atgūt. Daži pārdevēji sedz arī pasta pakalpojumus.

Izvēlas: „www.5santimi.lv” un „www.ebay.co.uk”.

Pērk

apavus, smaržas, kosmētiku, reizēm apģērbu.

Veiksmīgākais pirkums: „Harley Davidson” jaka par 18 eiro. Veikalā tā maksātu 150 latu. Nezinu, kā man tā noveicās!”

Neveiksmīgākais pirkums:

„Nopirku džemperi. Pārdevējs apgalvoja – mazlietots, bet realitātē izrādījās daudz sliktākā stāvoklī nekā bildē.”

Nākamais upuris: „Gribu pievērsties nagu mākslai. Meklēju gēlu, rotājumus. Izmaksas iedrošina, jo, lai pamēģinātu, pietiek ar desmit latiem. Sanāks – sanāks, nesanāks – nesanāks.”

Vienas kurpes ar Keitu Mosu

Rakājoties internetveikalos, „3 Wind Knots” rotu dizainere Sigita Trukšāne pat atklāja jaunu nodarbošanos.

„Interneta veikalos ieeju gandrīz katru dienu. Tā ir iespēja nopirkt labas lietas par labu cenu, pasaulē zināmus Amerikas zīmolus, kādu Latvijā nav. Gadās, ka mantu nopērku uzreiz, bet pārsvarā nogaidu, jo agri vai vēlu tā būs pārdošanā ar atlaidi līdz pat 70%. Vienīgais – bērniem izdevīgāk ir iegādāties drēbes ceļojumos, jo internetā apģērbam ir diezgan augstas cenas.

Pirms apģērba iegādes obligāti pārbaudu piegādes izmaksas. Skatos, lai tās nebūtu vispār vai minimālas. Pārsvarā iepērkos Amerikas internetveikalos. Piemēram, „www.shopbop.com” pluss ir tas – ja iepērcies virs simts dolāriem, piegāde ir bezmaksas un tikai trīs dienas. „www.revolveclothing.com” arī ir līdzīgi nosacījumi, tikai ilgāka piegāde. Amerikāņi internetveikalos mantām pievieno klāt bildes ar slavenībām, kas tādas nēsā. Man ir topiņi kā Lindsijai Loenai vai Džesikai Albai, apavi kā Keitai Mosai. Pētot internetu (piemēram, mājaslapu „www.boutiquetoyou.com”), uzdūros dažādu slavenību tērpu kolekcijām. Tas mani pat iedvesmoja savam biznesam – rotu dizainēšanai.”

Sigitas ieteikumi:

* Sagaidi atlaides.

* Lai nav jāmaksā muita, iekļaujies līdz 150 eiro (ja prece ceļo ne no Eiropas Savienības).

* Rēķinies, ka amerikāņu vietnēs ar debetkarti norēķināties nevar, vajadzīga VISA.  

* Iepriekš izpēti savu izmēru. Man ir 32 – 34 izmērs, Anglijā tas ir 4 – 6, Amerikā 0 – 2.

Izvēlas: „www.shopbop.com”, „www.revolveclothing.com”, „www.asos.com”.

Pērk

apavus, džinsus, topiņus, kleitas.

Veiksmīgākais pirkums: „Bikses no „True Religion”. Latvijā maksātu 200 latus, es nopirku par 40. Gvenas Stefani kurpes par 20 – 30 latiem. Latvijā zem 200 tādas neatrast.”

Neveiksmīgākais pirkums:

„Vīram – džinsa bikses. Vajadzēja derēt, bet nederēja. Uz Ameriku sūtīt atpakaļ dārgi.”

Nākamais upuris: „www.asos.com” esmu noskatījusi zābakus, bet cenšos sevi atrunāt, lai gan, visticamāk, tik un tā nopirkšu. Ziema nāk, vajag!”

Kasjauns.lv / Foto: Rojs Maizītis