Tagadējais vīrs grib adoptēt manu dēlu. Speciālistes padoms
Dēls manu vīru sauc par tēti, bet bioloģisko tēvu pat neatcerējās.
2013. gada 14. februāris, 19:01

Tagadējais vīrs grib adoptēt manu dēlu. Speciālistes padoms

Jauns.lv

"Mana problēma ir tāda - man dēls ir no cita vīrieša, un mans tagadējais vīrs un arī es vēlamies, lai varētu mans vīrs adoptēt manu dēlu. Bet bioloģiskais tēvs tam nepiekrīt," ģimenes portālā mammamuntetiem.lv padomu lūdz kāda māmiņa. Atbild adopcijas jautājumu konsultante Ivita Krastiņa.

Bioloģiskais tēvs pastāv uz to, ka tas ir viņa dēls, bet kopš paziņoju dēla bioloģiskajam tēvam ka dēls slims ar iedzimtu pataloģiju sirsniņai, viņš vairs neliekas ne zinis. Dēla bioloģiskais tēvs neļauj pat nomainīt dēlam uzvārdu uz manu tagadējo. Dēlam ir bioloģiskā tēva uzvārds, ar šo vīrieti es nebiju precējusies. Mums ar vīru tagad ir kopīgs bērns, ko audzinām. Mans vīrs manu dēlu audzina kā savējo. Dēls manu vīru sauc par tēti, bet bioloģisko tēvu pat neatcerējās. Kad bāriņtiesa ļāva tikties bērnam ar bioloģisko tēvu bērnudārzā, tad bērnam sākās problēmas ar čurāšanu gultā un vairs negribēja iet uz dārziņu. Ar šādiem uztraukumiem bērnam saasinājās un kļuva izteikta iedzimtā pataloģija sirsniņai un atklājās astma. Kā bērnu kardiologs man teica, astma varētu būt no satraukuma un nervozitātes. Bērnam ir 3 gadiņi. Sakiet lūdzu, kā mums rīkoties, lai mans vīrs varētu adoptēt manu dēlu? Bērns ģimenē jūtas labi, un nekā viņam netrūkst.

Atbild: Ivita Krastiņa, adopcijas jautājumu konsultante

Labdien! Adopcija nebūs iespējama, ja bērna bioloģiskais tēvs nav devis piekrišanu adopcijai vai, ja tiesa nav atņēmusi aizgādības tiesības. Jūsu minētajā situācijā bērna tēvs ir izmantojis saskarsmes tiesības, ko paredz Civillikuma 181.pants. Viennozīmīgu atbildi Jūsu jautājumā nevarēšu sniegt, jo nav zināmi visi lietas apstākļi. Ja bērna vecāki nevar vienoties par saskarsmes tiesību izmantošanu, tad atbilstoši Civillikuma 182.pantam strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu.

Savukārt 182.panta trešā daļa paredz, ka tiesa saskarsmes tiesības var ierobežot, turklāt, ja nepieciešams, var noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai trešās personas klātbūtnē vai noteiktā vietā, ciktāl tas atbilst bērna interesēm. Tiesa var uz laiku atņemt saskarsmes tiesību, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams. Ja bērna bioloģiskais tēvs neizrāda interesi par bērnu un nerūpējas, Jūs varat vērsties bāriņtiesā ar iesniegumu izvērtēt bērna bioloģiskajam tēvam aizgādības tiesību pārtraukšanu. Ieteiktu vērties savas pašvaldības bāriņtiesā, lai risinātu šo jautājumu atbilstoši bērna interesēm.

Mammamuntetiem.lv / Foto: EPA