foto: Publicitātes foto
Kādas riepas vislabāk izvēlēties gaidāmajai ziemas sezonai?
Auto un tehnoloģijas
2020. gada 18. novembris, 07:00

Kādas riepas vislabāk izvēlēties gaidāmajai ziemas sezonai?

Karlīna Timofejeva

1. decembris jau teju tepat aiz stūra un vieglo automašīnu vadītājiem tas nozīmē tikai vienu – jāsāk nopietni gatavoties bargajai ziemas sezonai. Jautājums, kas ik gadu pārņem daudzu šoferīšu prātus joprojām paliek nemainīgs, proti, kādas riepas savam spēkratam izvēlēties vislabāk?

Centīsimies tikt skaidrībā ar šo jautājumu, kā arī noskaidrot, cik noteicošu lomu ziemas sezonas riepu izvēlē spēlē laika apstākļu prognozes.

Pirms riepu maiņas procesa – svarīgi zināt!

Pirms ķeramies pie ziemas riepu apskates, jānoskaidro, kas ir tās lietas, kuras būtu svarīgi zināt ikvienam šoferītim, uzsākot riepu nomaiņas procesu. Pirmkārt, ja esat iecerējis arī šosezon izlīdzēties ar iepriekšējās sezonas ziemas riepām, ņemiet vērā, ka minimālais pieļaujamais ziemas riepu protektora dziļums ir ne mazāks par 4 milimetriem.

Otrkārt, jāievēro, ka izvēloties riepas, kas jau sasniegušas Latvijas likumdošanā noteikto minimālo protektora dziļumu, Jūs riskējat ar savu drošību, atrodoties uz slapja, slidena vai apledojuša ceļa.

Eksperti atgādina, ka jaunas ziemas riepas visos gadījumos būs labāka un drošāka izvēle par jau iepriekš lietotām.

Skandināvu tipa jeb mīkstā sastāva ziemas riepas

Pirmais un visizplatītākais ziemas riepu veids ir tā saucamās skandināvu jeb mīkstā sastāva ziemas riepas. Tās no pārējiem pieejamajiem ziemas riepu tipiem atšķiras tieši ar savu ātruma indeksu, proti,  jo mīkstāks ir riepas sastāvs, jo mazāks ir tās ātruma indekss.

Mīkstā sastāva riepu plusi:

● Piedāva labu saķeri uz apsnigušām un apledojušām virsmām;
● Braukšana ar tām ir salīdzinoši klusa

Mīkstā sastāva riepu mīnusi:

● Ātri nolietojas uz slapjas vai sausas ceļa virsmas;
● Pagarina bremzēšanas ceļu uz sausa ceļa seguma

Kādos gadījumos vislabāk izvēlēties mīkstā sastāva riepas? Šīs riepas būs gana laba izvēle tiem autovadītājiem, kas bieži pārvietojas pa slikti tīrītiem ceļiem un dažādu apsvērumu dēļ nevēlas iegādāties riepas ar radzēm.

Cietā sastāva jeb Eiropas tipa ziemas riepas

Nākamais ziemas riepu tips ir Eiropas jeb cietā sastāva riepas. Kā jau iesaka konkrēto riepu nosaukums, šīs riepas ir cietākas par Skandināvu tipa riepām un ir domātas braukšanai pa regulāri tīrītiem un minimāli apledojušiem pilsētvides ceļiem.

Cietā sastāva riepu plusi:

● Nodrošina maksimālu saķeri, pārvietojoties pa slapju ceļa segumu;
● Stabilas riepas ar salīdzinoši ilgu kalpošanas mūžu


Cietā sastāva riepu mīnusi:

● Nespēj nodrošināt maksimālu saķeri uz apledojušas ceļa virsmas;
● Ir mazāk drošas, pārvietojoties pa sniegotu ceļa segumu nekā mīkstā sastāva riepas

Ziemas riepas ar radzēm

Mūsu platuma grādos visai iecienītas ir arī arktiskā tipa riepas jeb ziemas riepas ar radzēm, taču, jāpiebilst, ka ne vienmēr šī autovadītāju izvēle ir pareiza. Ziemas riepas ar radzēm ir īpaši piemērotas bargiem ziemas sezonas laikapstākļiem, piemēram, stipram salam vai ilgstošiem sniega periodiem. Tā kā Latvijā ziemas kļūst arvien siltākas, jārēķinās, ka šī izvēle, visticamāk, sagādās vairāk raižu nekā patīkamu braukšanas pieredzi.

Arktisko riepu plusi:

● Nodrošina izcilu saķeri uz apledojušas vai sniegotas ceļa virsmas;
● Maksimāli drošas braukšanai īpaši bargos ziemas periodos

Arktisko riepu mīnusi:

● Riepu radzes rada papildu troksni;
● Braucot ar lielu ātrumu, šīs riepas var šķist nepietiekami stabilas

Drošas braukšanas eksperti ir vienisprātis – ziemas riepas ar radzēm būtu vēlams izvēlēties šoferīšiem, kas ikdienā plāno pārvietoties pa grūti izbraucamiem, biezas sniega segas klātiem lauku ceļiem.

Vissezonas jeb universālās riepas

Visbeidzot esam nonākuši līdz universālajām jeb vissezonas riepām, kuras pašmāju šoferīši nereti uzskata par labāko izvēli braukšanai jebkuros laika apstākļos. Taču tā gluži nav taisnība.
Vissezonas riepas būs vislabāk piemērotas tiem autovadītājiem, kas, bargajos ziemas apstākļos, nemēro lielus attālumus un brauc, ievērojot īpašu piesardzību.

Universālo riepu plusi:

● Nodrošina labu saķeri mitros un slapjos laika apstākļos;
● Lieti noder mānīgu laika apstākļu periodos

Universālo riepu mīnusi:

● Visbiežāk ir dārgākas par pārējiem ziemas riepu tipiem;
● Riepu protektors, salīdzinot ar citām ziemas riepām, mēdz nodilt ātrāk

Vai zinājāt, ka auto riepas internetā ir iespējams iegādāties interneta veikalā 220.lv? Jā, tas ir tieši tik vienkāši! 220.lv plašajā klāstā atradīsiet gan ziemas riepas ar radzēm, gan vissezonas, gan tradicionālās ziemas riepas.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar 220.lv.

Tēmas