Ikdienā kafejnīcās pusdieno tikai 10% iedzīvotāju, tērējot tam apmēram piecus eiro
Iedzīvotāji pusdienām sabiedriskās ēdināšanas iestādēs tērē vidēji 5 eiro, taču kopumā kafejnīcās ēd niecīgs skaits vietējo.
Bizness un ekonomika

Ikdienā kafejnīcās pusdieno tikai 10% iedzīvotāju, tērējot tam apmēram piecus eiro

Jauns.lv

Tikai 10% iedzīvotāju ikdienā pusdieno sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Katru vai gandrīz katru darbadienu ēdnīcās, kafejnīcās un citur pusdieno 10% iedzīvotāju, savukārt vēl 11% to dara vismaz vienu vai divas reizes nedēļā. Ceturtdaļa iedzīvotāju pusdienot sabiedriskās ēdināšanas iestādēs izvēlas vien dažas reizes mēnesī vai retāk, savukārt 54% iedzīvotāju to dara ļoti reti vai nekad.

Šogad sabiedriskās ēdināšanas vietās pusdienas ēd par 4% iedzīvotāju mazāk nekā pērn. Mazākais kafejnīcās pusdienojošo iedzīvotāju īpatsvars fiksēts 2010.gadā, kad to darīja tikai 6% iedzīvotāju. Savukārt lielākais īpatsvars fiksēts 2007.gadā, kad sabiedriskās ēdināšanas iestādēs vidēji pusdienoja 16% iedzīvotāju.

Šī gada janvārī veiktajā iedzīvotāju aptaujā fiksēts, ka Latvijā pusdienām sabiedriskajās ēdināšanas iestādēs tiek tērēti vidēji 5,02 eiro. Salīdzinot ar pagājušo gadu, vidējie tēriņi šim mērķim samazinājās par četriem centiem.

Kopš 2006.gada vidējie tēriņi pusdienām sabiedriskās ēdināšanas iestādēs pieauguši par 1,69 eiro. Līdz pat 2008.gadam tērētā naudas summa pieauga, uzkāpjot līdz 4,65 eiro, savukārt ekonomiskās krīzes laikā vidējie tēriņi pusdienām sabiedriskās ēdināšanas iestādēs nokritās zem četriem eiro. Sākot ar 2011.gadu, vidējais iztērētās naudas apjoms pusdienām sabiedriskās ēstuvēs nav nokrities zemāk par 4,48 eiro, savukārt pērn tas bija sasniedzis augstāko līmeni - 5,06 eiro.


LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA

Tēmas