Polija vienīgā valsts ar ekonomisko pieaugumu
Polijas tautas bankas ēka. Poļu bankas izsniegtos kredītus centās segt pamatā ar vietējiem depozītiem, nevis ar ārzemēs aizņemtajiem līdzekļiem.
Bizness un ekonomika
2009. gada 3. jūnijs, 22:11

Polija vienīgā valsts ar ekonomisko pieaugumu

Jauns.lv

Laikā, kad citas Austrumeiropas valstis smagi pārdzīvo pasaules krīzes sekas, poļu ekonomika turpina augt.

Gada pirmajā kvartālā pieauguma temps sasniedzis 0,8%. Polija kļuvusi par vienīgo no jaunajām ES valstīm, kurai ir pozitīva ekonomiskā dinamika, un otro valsti, kurai visā ES ir augstākais ekonomikas tempu izuagsme.

Pirmajā kvartālā Poliju ir apsteigusi tikai Kipra ar 1,4 % ekonomisko pieaugumu. Dinamiku, kuru uzrāda Polija, ir ļoti iespaidīga, ņemot vērā situāciju citās valstīs, kurās vērojams pieprasījuma kritums, kredītu sistēmas krahs un investīciju atplūdums. Tā, piemēram, kaimiņos esošajā Ungārijā ekonomiskā lejupslīde sasniegusi 2,3%, Čehijā – 3,4%, Slovākijā – 5,4%, bet Lietuvā – 13,6%. Kā atzīmē starptautiskie apskatnieki, tad pārējās Baltijas valstīs stāvoklis ir vēl sliktāks. Igaunijā šis rādītājs sasniedzis 15,4%, bet Latvijā – visus 18%.

„Polijas gadījumā izšķirošo lomu nospēlējuši divi faktori. Pirmkārt, Polijā nebija tik ārprātīga kreditēšanas pieauguma kā Baltijā. Turklāt izsniegtie kredīti tika segti pamatā ar vietējiem depozītiem, nevis ar ārzemēs aizņemtajiem līdzekļiem. Otrkārt, poļu ekonomika vairāk ir atkarīga nevis no eksporta, bet iekšzemes pieprasījuma un tā ir Polijas priekšrocība salīdzinājumā ar to pašu Čehiju, kur ieņēmumi no eksporta sasniedz 70% (Polijai – 40%). Ja čehu eksports ir orientēts uz autorūpniecību, tad Polijā tas ir pietiekami diversificēts,” atzīst ING Bank vecākais ekonomists Rafals Beneckis.

kasjauns.lv