Caur Baltijas bankām atmazgāts simtiem miljardu rubļu liels Krievijas kapitāls
Bizness un ekonomika
2009. gada 21. jūlijs, 08:41

Caur Baltijas bankām atmazgāts simtiem miljardu rubļu liels Krievijas kapitāls

Jauns.lv

Kopš šā gada sākuma no Krievijas uz ārzonām aizplūdis nelikumīgi iegūts kapitāls simtiem miljardu rubļu apmērā. Galvenais atmazgāšanas kanāls ir Baltijas valstu bankas.

Par to pirmdien vēstī portāls "gazeta.ru", atsaucoties uz Krievijas Finanšu uzraudzības dienesta datiem.

Pēc portālā sniegtās informācijas, trešo valstu ārzonu kompāniju kontos ārvalstu bankās 2009.gada sešos pirmajos mēnešos noguldīta Krievijas nauda aptuveni 300 miljardu rubļu (4,7 miljardu latu) apmērā. Lielākā loma šo līdzekļu legalizācijas procesā bijusi Latvijas, Lietuvas un Igaunijas bankām, apgalvo "gazeta.ru".

"Pašlaik ir acīmredzams kapitāla izvešanas apmēru pieaugumu, izmantojot ārzonu tranzīta kanālus, kad finanšu līdzekļi no Krievijas tiek pārskaitīti uz ārzonu kompāniju kontiem, kas atvērti trešo valstu kredītorganizācijās. Galvenie ārzonu kanāli ir caur Baltijas valstu bankām - kopš 2009.gada sākuma caur tiem no Krievijas uz ārzonām "pārsūknēti" vairāk nekā 295 miljardi rubļu (4,6 miljardi latu)," portāls citē Krievijas Finanšu uzraudzības dienesta ziņojumu.

Lietuvas Banku asociācijas prezidents Stasis Krops sarunā ar aģentūru BNS sacīja, ka skeptiski vērtē ziņas, ka Baltijas valstis ir iesaistītas Krievijas naudas atmazgāšanā.

"Visās Baltijas valstīs pietiekami labi darbojas likumi par naudas atmazgāšanas prevenciju, un pašlaik [Latvija, Lietuva un Igaunija] nav tādas valstis, caur kurām varētu atmazgāt no Krievijas izvestos līdzekļus," viņš teica.

Pēc Kropa teiktā, iepriekš baumoja par Latvijas komercbanku iespējamu dalību Krievijas netīrās naudas atmazgāšanā, taču pašlaik šī Baltijas valsts efektīvi cīnās ar nelikumīgajām naudas plūsmām.

Ja minētās summas būtu pārskaitītas caur Baltijas valstu bankām, tad šai naudai vismaz uz īsu brīdi bija jāpaliek to kontos un tas atspoguļotos banku pārskatos, kas tiek iesniegti regulējošām institūcijām, norādīja Lietuvas Banku asociācijas šefs. "Šādas izmaiņas mēs neesam novērojuši, varēja būt tikai atsevišķi gadījumi, ja vispār tādi bijuši," viņš sacīja.

Šī nav pirmā reize, kad Baltijas valstu bankas tiek apsūdzētas Krievijas kapitāla atmazgāšanā. Pērnā gada pavasarī Krievijas centrālās bankas prezidents Sergejs Ignatjevs nāca klajā ar apgalvojumu, ka Baltijas valstu kredītiestādes tiekot plaši izmantotas starptautiskām netīrās naudas atmazgāšanas operācijām. 1997.gada vasarā Sanktpēterburgas milicija paziņoja, ka konstatējusi plašus pārkāpumus valūtu operācijās, kas tiek veiktas caur Latvijas, Lietuvas un Igaunijas banku korespondentkontiem. Toreiz tiesu institūcijas Baltijas banku darbībā nelikumības nekonstatēja.

BNS