Zaudēji darbu? Nieki! Sāc ko jaunu!
Bizness un ekonomika
2009. gada 24. jūlijs, 21:05

Zaudēji darbu? Nieki! Sāc ko jaunu!

Jauns.lv

Ierīce bērnu uzraudzīšanai, ārstnieciskās ledenes no skuju sveķiem, ledus skulptūras, mammalampa un čības – tie ir tikai daži no produktiem, ko Rīgas dome un „Swedbank” atzinusi par perspektīviem.

Programma domāta, lai iedrošinātu cilvēkus, kuri zaudējuši darbu, uzsākt kaut ko jaunu un, lai jauni cilvēki nepamestu Latviju, dodoties peļņā uz ārzemēm.

Roku darbs un internets

Rīgas domes un „Swedbank” grantu programmas „Atspēriens” konkursa pirmajā kārtā uzvarēja un finansējumu līdz 6 000 latu saņēma 14 jaunie komersanti vai privātpersonas, kas piedāvāja inovatīvas, spēcīgas, savdabīgas biznesa idejas. Galvenais vadmotīvs – jaunizveidotā uzņēmuma dzīvotspēja krīzes apstākļos. 22. jūlijā tika izsludināta konkursa otrā kārta, kas noslēgsies 7.septembrī. Kopējais finansējums – 120 000 latu, no kuriem 60% ir domes daļa, 40% - „Swedbank” finansējums.

Grantu programma paredzēta jaunajiem komersantiem (kuri strādā ne ilgāk par gadu) un privātpersonām, kuri krīzes apstākļos, kad daudzi nolaiž rokas un baidās uzsākt kaut ko jaunu, vēlas veidot perspektīvus mikrouzņēmumus. Jau konkursa sākumā pieteicās 152 pretendenti, stāsta Uzņēmējdarbības koordinācijas centra projektu vadītājs Jānis Unbedahts. Pēc vairākiem atlases posmiem žūrijas komisija izraudzījās 14 uzņēmējus, kuri idejas atbalstīt, piešķirot naudu no 2 500 līdz 6 000 latiem. Tie, kuri neizturēja pirmo konkursu, var startēt nākamajā, mierina  J.Unbedahts.  Viņš skaidro, ka, vērtējot iesniegtos projektus, galvenais kritērijs bijis ilglaicība, proti, lai pēc gada uzņēmums nenobankrotē. J.Unbedahts uzskata, ka šobrīd perspektīva ir uzņēmumiem, kas piedāvās pakalpojumus interneta vidē. Atbalstīti vairāki projekti, kas saistīti ar jaunu interneta portālu veidošanu, piemēram, sludinājumu „dēlis”, kurā darba meklētāji var satikties ar darba devējiem, mājas lapa, kurā atrodami inovatīvi grāmatvedības pakalpojumi. Atsaucību guva roku darbs – kūciņu cepšana, dizaina priekšmetu un suvenīru veidošana un tirgošana.

Lapiņspēles rullē

Uzvarētāju vidū ir SIA „B-phone”, kas starptautiskajā tirgū virzīs Latvijā ražotu produktu – mobilu uz GSM tehnoloģiju balstītu bērnu uzraudzības ierīci, kas ir tikpat liela kā mobilais telefons, tiek nolikta līdz piecu metru attālumam no guļoša bērna un nosūta ziņojumu vecākiem uz mobilo telefonu, ja bērns pamostas. Čību ražotāji grasās ražot un izplatīt Latvijā un ārzemēs kvalitatīvas vienreizējās čības, ko varēs izmantot viesnīcās, lai cilvēki justos komfortabli un mājīgi. Plānots izveidot jaunu ekoloģisko ārstniecisko un pārtikas produktu uzņēmumu „Inovative Nature”, kas nodarbosies ar ārstniecisko ledeņu kakla iekaisumiem un citu produktu ražošanu, kuros tiek izmantota skuju koku sveķu komponente, kas pēc vēl PSRS laikā veiktajiem pētījumiem, ir viela ar ļoti augstām rekreācijas un atveseļošanas spējām. Vienlaikus plānots izveidot ekoloģiskās kosmētikas līniju, ražojot ziepes, krēmus, šampūnus. SIA „Mammastudio” izveidots šogad, bet jau ražo ekskluzīvas, Latvijā tapušas dizaina lampas, ko galvenokārt plānots eksportēt uz Eiropu un perspektīvā uz citām pasaules valstīm. Savukārt SIA „Frostiart Baltic” savu nišu atraduši ledus ražošanā – sākot no ledus gabaliņiem bāra vajadzībām, beidzot ar klučiem, kuros iesaldēti priekšmeti un skulptūrām. Savdabīga ideja ir lapiņspēles – pastkartīšu formāta galda spēļu izstrāde, ražošana un bezmaksas izplatīšana sabiedriskās vietās. Lapiņspēles būs ne vien jauns risinājums izklaides jomā, bet arī jauns medijs reklāmdevējiem, kuri aktīvi meklē netradicionālus reklāmas nesējus.

Auto SPA ir auto pašapkalpošanās mazgātava, kurā būs iespēja par nelielu samaksu pašiem ērti nomazgāt auto.

Evija Hauka