Krīze Latvijā ir beigusies
Bizness un ekonomika
2010. gada 10. maijs, 14:38

Krīze Latvijā ir beigusies

Jauns.lv

Centrālā statistikas pārvaldes ātrais novērtējums par Latvijas iekšzemes kopprodukta izmaiņām šā gada pirmajā ceturksnī apliecina, ka recesija Latvijā tiešām ir beigusies. Ekonomiskā situācija uzlabojas straujāk nekā bija sagaidīts.

"DnB Nord bankas" analītiķis Pēteris Strautiņš biznesa portālam "Nozare.lv" klāstīja, ka 2009.gada ceturtais ceturksnis Latvijas ekonomikā ir bijis jau par leģendu kļuvušais "zemākais punkts". Par recesijas beigām „liecināja mazumtirdzniecības pieaugums pret pērnā gada beigām, rūpniecības attīstība, monetārie rādītāji un konfidences jeb patērētāju un uzņēmēju noskaņojuma indeksi," skaidro Strautiņš.

"DnB Nord banka" sagaida, ka arī IKP oficiālajos datos, ko publiskos jūnijā, krasu izmaiņu nebūs, bet tiek pieļauts, ka rezultāts tiks nedaudz mainīts virzienā uz augšu, proti, kritums gada griezumā varētu būt pavisam nedaudz mazāks par 6%.

Strautiņš uzsver, ka ekonomiskās situācijas uzlabošanās notiek straujāk nekā bija sagaidīts, un neoficiāla informācija, kā arī aprīļa konfidences indeksi liecina, ka šis process turpinās arī gada otrajā ceturksnī.

Kā ziņots, Latvijas IKP šā gada pirmajos trīs mēnešos, salīdzinot ar 2009.gada analogo periodu, salīdzināmajās cenās (sezonāli neizlīdzināts) ir samazinājies par 6%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes ātrais novērtējums.

Rūpniecības nozarē apjomi ir pieauguši par 9,6%, bet pārējās nozarēs joprojām bija vērojams kritums, īpaši būvniecībā.

Savukārt salīdzinājumā ar 2009.gada ceturto ceturksni IKP šā gada pirmajā ceturksnī ir samazinājies par 19,2%.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, IKP gada pirmajos mēnešos salīdzinājumā ar 2009.gada pirmo ceturksni ir samazinājies par 5,1%, bet pret 2009.gada ceturtajā ceturksni pieaudzis par 0,3%

LETA/Foto:LETA