Bizness un ekonomika
2011. gada 4. maijs, 03:03

Valdība akceptē likumu par nodokļu parādu amnestiju

Jauns.lv

Valdība šodien akceptēja Nodokļu atbalsta pasākuma likumu, kas nodokļu maksātājiem ar parādiem piedāvās lielākās daļas uzkrāto nodokļu parādu procentu un soda naudu atcelšanu apmaiņā pret parāda pamatsummas samaksāšanu.

Plānots, ka nodokļu atbalsta pasākumā varēs piedalīties nodokļu maksātāji, kuriem ir nodokļu parādi, kas radušies laika termiņā līdz 2010.gada 1.septembrim un līdz iesnieguma iesniegšanas brīdim nav samaksāti.

Saskaņā ar Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) datiem uz šādu pasākumu varētu pretendēt aptuveni 110 000 nodokļu maksātāju.

Nodokļu atbalsta pasākuma uzsākšanas datumu vēl noteiks Ministru kabinets.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem atzina, ka viesiem gan pretendēt uz šo atbalsta pasākumu nebūs iespējams, jo Eiropas Komisijas prasības jau regulē iespējamos atbalsta pasākumus vietējiem uzņēmējiem. Piemēram, atsevišķām nodokļu maksātāju grupām Eiropas Komisija nosaka specifiskas formas valsts atbalsta saņemšanai - lauksaimniecības produktu primārie ražotāji, zivsaimnieki un transporta nozarē un metālapstrādē strādājošie.

Tomēr no Latvijas puses nekādi papildu ierobežojumi netikšot piemēroti, un, ja atbalsta saņemšana nebūs pretrunā ar Eiropas prasībām, uz to varēs pretendēt, solīja premjers.

Grūtībās nonākusi persona likuma izpratnē būs tāds saimnieciskās darbības veicējs, kura zaudējumi pārsniedz pusi no pamatkapitāla un pēdējo 12 mēnešu laikā pirms atbalsta iesnieguma iesniegšanas datuma zaudējumi pārsniedz ceturto daļu no pamatkapitāla, vai arī tāds saimnieciskās darbības veicējs, kuram ar tiesas nolēmumu ir pasludināts maksātnespējas process vai ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process, vai ierosināts tiesiskās aizsardzības process.

Nodokļu atbalsta pasākums būs vienreiz veicama aktivitāte nokavējuma naudas un 90% soda naudas dzēšanai tiem nodokļu maksātājiem, kas līdz noteiktam brīdim samaksā nodokļu atbalsta pasākuma pamatparādu un ar to saistīto soda naudu 10% apmērā.

Nodokļu pamatparādu noteiks pēc stāvokļa 2010.gada 1.septembrī, kas līdz iesnieguma par piedalīšanos nodokļu atbalsta pasākumā iesniegšanai nodokļu administrācijai nebūs samaksāts.

Nodokļu maksātājam vienlaikus ar iesniegumu par piedalīšanos nodokļu atbalsta pasākumā būs tiesības iesniegt lūgumu par nodokļu atbalsta pasākuma pamatparāda un, ja attiecināms, ar to saistīto 10% soda naudas samaksas termiņa pagarinājumu nodokļu atbalsta pasākuma pamatparādam un ar to saistītajām soda naudām.

Piemēram, fiziskām personām nodokļu maksājumu samaksas termiņš tiek pagarināts līdz trīs mēnešiem, ja nodokļu atbalsta pasākuma pamatparāds nav lielāks par 100 latiem, bet līdz 60 mēnešiem - ja nodokļu atbalsta pasākuma pamatparāds ir lielāks par 50 000 latu. Savukārt juridiskām personām trīs mēnešu pagarinājumu piešķirts, ja parāds ir līdz 500 latiem, bet līdz līdz 60 mēnešiem - ja nodokļu atbalsta pasākuma pamatparāds ir lielāks par 100 000 latu.

Jau ziņots, ka pēc Finanšu ministrijas sniegtās informācijas piedalīšanās nodokļu atbalsta pasākumā neatbrīvos nodokļu maksātāju no pienākuma savlaicīgi un attiecīgo nodokļu likumos noteiktajā kārtībā veikt kārtējos nodokļu maksājumus.

Nodokļu atbalsta pasākuma piedāvājums būs vienreizējs pasākums nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai tiem nodokļu maksātājiem, kas līdz noteiktam brīdim samaksā nodokļu pamatparādu.

Nodokļu atbalsta pasākuma pamatparāds būs nodokļu pamatparāds, ko VID noteiks pa nodokļu maksājumu veidiem pēc stāvokļa 2010.gada 1.septembri, kas līdz nodokļu maksātāja iesnieguma par piedalīšanos nodokļu atbalsta pasākumā saņemšanai nav samaksāts.

Plānots, ka nodokļu maksātājs 1-90 dienu laikā sagatavo un iesniedz nodokļu atbalsta pasākuma pieteikuma formu, kas būs pieejama VID mājaslapā un klientu apkalpošanas centros. Nodokļu maksātājam būs tiesības izvēlēties, uz kuriem nodokļu parādiem attiecināt nodokļu atbalsta pasākuma piedāvājumu. Nokavējuma nauda un soda nauda tiks dzēstas pilnā apmērā, kad nodokļu maksātājs būs samaksājis pamatparādu pilnībā.

Savukārt nodokļu maksātājiem ar nodokļu atbalsta pasākuma pamatparādu virs 100 latiem būs iespēja lūgt nodokļu administrāciju izskatīt iespēju slēgt līgumu par termiņa pagarinājumu. Nodokļa pamatparāds sadalāms vienādās daļās un nodokļu maksājumi veicami ne retāk kā reizi mēnesī un maksājuma summa nav mazāka par desmit latiem. Nokavējuma nauda netiek piemērota termiņa pagarinājumiem, kas slēgti nodokļu atbalsta pasākuma ietvaros.

Ja maksājumu grafiks netiek ievērots, pēc trešā maksājuma kavējuma nodokļu atbalsta pasākuma ietvaros slēgtais termiņa pagarinājuma līgums zaudē spēku un pamatparāda atlikumam ir aprēķināma nokavējuma nauda pilnā apmērā (0,05% dienā) no parāda rašanās brīža līdz 90.dienai un 0,07% dienā pēc 90.dienas, paredz ministrijas piedāvājums.

Kā skaidro Finanšu ministrijā, 2011.gada 1.janvārī nodokļu parādu kopējā summa bija 903,831 miljons latu, no kā 174,422 miljonus latu jeb 19,3% veidoja nokavējuma nauda.

Analizējot pa nodokļu veidiem, uzkrītoši izceļas lielais pievienotās vērtības nodokļa parāda īpatsvars.

Līdzīgi kā citu valstu pieredzē, arī iedzīvotāju ienākuma nodoklis ieņem vienu no galvenajām nodokļu parādu pozīcijām. Savukārt uzņēmuma ienākuma nodoklis parādu īpatsvars kopskaitā, salīdzinot ar citu valstu pieredzi, šķiet neliels, norāda ministrija. Tas varētu būt skaidrojams ar ekonomiskās krīzes ietekmi, kad lielai daļai uzņēmumu samazinās peļņa, kā arī iespējamu ēnu ekonomikas ietekmi, uzņēmumiem slēpjot peļņu, lai izvairītos no nodokļu maksājumiem, informē Finanšu ministrija.

LETA