Tallinas Krievu muzejs maina nosaukumu uz Tallinas Tautu muzeju
foto: Andrey Kutsenko/ Scanpix
Igaunijas galvaspilsētas Tallinas Rātsnams un Rātslaukums.
Pasaulē

Tallinas Krievu muzejs maina nosaukumu uz Tallinas Tautu muzeju

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Tallinas pilsētas muzeja filiāle, kas agrāk bija pazīstama kā Tallinas Krievu muzejs, pārdēvēta par Tallinas Tautu muzeju, jo muzejs ir paplašinājis savu darbības jomu un kļuvis vēl iekļaujošāks, lai iepazīstinātu ar Igaunijas galvaspilsētas dažādajām kultūrām, teikts muzeja paziņojumā.

Tallinas Krievu muzejs maina nosaukumu uz Tallinas...

Sākot ar Nacionālo kultūru dienām no 14. līdz 24. septembrim, Tallinas Krievu muzejs darbosies ar nosaukumu Tallinas Tautu muzejs. Šis muzejs apvieno dažādas Igaunijas galvaspilsētas kultūras telpas, saglabājot un godinot pilsētas vēsturiskā mantojuma kultūras un etnisko daudzveidību un dažādu tautu ieguldījumu reģiona kultūras vēsturē, sacīts paziņojumā.

"Tas nevienam neko neatņem, drīzāk, pateicoties plašākai darbības jomai, tas sniedz plašākas iespējas ikvienam," teicis muzeja direktors Deniss Jacenko.

Jau kādu laiku muzeja mērķis ir atspoguļot dažādu Tallinā dzīvojošo tautu mantojumu un tradīcijas, kā arī to ieguldījumu kultūras vēsturē. Sadarbībā ar antropologiem 2021. gadā tika izveidota izstāde "Muzeja laboratorija", kuras pamatā bija Igaunijā dzīvojošo dažādu tautību cilvēku aptauja. Šī izstāde saņēma Igaunijas Muzeju asociācijas gada balvu mazajam muzejam par sabiedrības iesaisti, un šī darba rezultātā tika izstrādāta muzeja jaunā koncepcija.

Tallinas pilsētas muzeja direktore Heli Nurgere norādīja, ka jaunākās muzeja izstādes ir aizvedušas daudz tālāk un dziļāk par vienu tautu. Izstāde "Sievietes spēks" 2023. gada sākumā iepazīstināja ar dažādu slāvu tautību sieviešu atmiņām caur nacionālajiem tērpiem. Nesen muzejā bija skatāma izstāde par krievu-poļu izcelsmes arhitektu Aleksandru Vladovski. Pašreizējā izstāde ir par Mustamē - multikulturālu Tallinas rajonu, kura attīstība sākās 20. gadsimta 60. gadu sākumā. Drīzumā būs skatāma izstāde par vīriešu dzīvesveidu, ko reprezentē garāžas, to īpašnieki un viņu atšķirīgā kultūras izcelsme.

Visi pašreizējie bijušā Tallinas Krievu muzeja darbinieki turpinās darbu Tallinas Tautu muzejā. Visi darbinieki brīvi pārvalda igauņu, krievu un angļu valodu. Muzejs turpinās piedāvāt ekskursijas, izglītojošas programmas, kuratoru vadītas ekskursijas un citus pasākumus arī krievu valodā. Tallinas Krievu muzejs sāka darboties pirms apmēram divdesmit gadiem.