foto: Shutterstock
Norvēģija piešķir 100 miljonus eiro Ukrainas enerģētikas atjaunošanai pirms ziemas
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2024. gada 16. jūnijs, 15:20

Norvēģija piešķir 100 miljonus eiro Ukrainas enerģētikas atjaunošanai pirms ziemas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Norvēģija piešķirs Ukrainai 1,1 miljardu kronu (apmēram 100 miljoni eiro), lai palīdzētu atjaunot Krievijas triecienos sapostīto enerģētikas infrastruktūru un nodrošinātu valsts elektroapgādi pirms nākamās ziemas, svētdien paziņoja Norvēģijas valdība.

"Krievija īsteno masveida sistemātiskus uzbrukumus, lai paralizētu elektrotīklu, bet ukraiņi strādā dienu un nakti, lai uzturētu iedzīvotājiem būtiski nepieciešamo elektroenerģijas piegādi," sacīja premjerministrs Jūnass Gārs Stēre, kurš piedalās Ukrainas miera samitā Šveicē.

Pēc jaunākajiem datiem, iznīcinātas vairāk nekā puse Ukrainas elektroenerģijas ražošanas jaudu, norādīja Norvēģijas valdība.

"Mēs risinām ciešu dialogu ar Ukrainu par to, kā tā varētu visefektīvāk izmantot šos līdzekļus. Pašiem ukraiņiem ir vislabākā izpratne, kas ir nepieciešams," teica Stēre, piebilstot, ka ir svarīgi sākt energoinfrastruktūras atjaunošanu pirms ziemas iestāšanās.

Jau ir nolemts, ka 120 miljoni kronu (apmēram 10 miljoni eiro) tiks novirzīti remontdarbiem Harkivas apgabalā, kas pēdējā laikā īpaši smagi cietis no Krievijas uzbrukumiem. Septiņās dzemdību nodaļās un operāciju zālēs Harkivas apgabala slimnīcās tiks uzstādītas saules baterijas.