foto: AFP/Scanpix
Izraēla plāno Irānai atbildes soli; Teherāna konfliktu uzskata par noslēgušos
Demonstranti Teherānā.
Pasaulē
2024. gada 14. aprīlis, 15:16

Izraēla plāno Irānai atbildes soli; Teherāna konfliktu uzskata par noslēgušos

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kamēr Izraēla rūpīgi apsver turpmāko rīcību pēc Irānas plaša mēroga raķešu uzbrukuma valstij naktī uz 14. aprīli, Irānas iedzīvotāji pilsētas ielās līksmo un brīdina Izraēlu neveikt atbildes soli.

"Mēs esam sacījuši, ka gadījumā, ja Irāna uzbruks Izraēlai, mēs uzbruksim Irānai. Un šī apņemšanās joprojām ir spēkā," intervijā Izraēlas armijas radio vēsta Izraēlas ārlietu ministrs Israels Kacs. Tomēr viņš norādīja, ka konkrēti jautājums par iespējamo atbildi tiks apspriests attiecīgajā formātā Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu vadībā. Kacs pauda pārliecību, ka tiks pieņemti atbilstoši un pareizi lēmumi. Izraēlas mediji ziņoja, ka kara kabinets sanāks uz sēdi plkst.15.30 pēc vietējā un Latvijas laika.

Tikmēr Irāna paziņojusi, ka raķešu uzbrukumi ir atbilde uz 1.aprīlī notikušo uzbrukumu Irānas vēstniecībai Damaskā, kurā tika nogalināti 16 cilvēki, tajā skaitā divi irāņu ģenerāļi. Šajā triecienā Teherāna apsūdz Izraēlu. Teherāna pēc uzbrukuma pavēstīja, ka atriebes akcija pret Izraēlu "uzskatāma par noslēgušos", un brīdināja Izraēlu neatbildēt uz to.

Tūkstošiem irāņu Teherānā izgājuši ielās

Pēc Irānas veiktā raķešu uzbrukuma Teherānas ielās izgājuši tūkstošiem irāņu, kuri ar paceltiem valsts karogiem rokās gavilē par veikto uzbrukumu Izraēlai. Demonstranti pulcējušiesTeherānas Palestīnas laukumā,  un uz vairākiem plakātiem manāms sauklis "Dieva uzvara ir tuvu".

Pēc 1. aprīļa uzbrukumiem Irānas augstākais līderis Ali Hamenejs solīja, ka "ļaunais Izraēlas režīms par nodarījumiem Irānas pilsoņiem tiks sodīts", tādēļ vairums valsts iedzīvotāju Irānas īstenoto raķešu triecienu dēvē par “pašaizsardzību” vai “saprotamu atbildes reakciju Izraēlas agresijai”. Irāna uzstāj, ka tā rīkojusies "pašaizsardzības nolūkos" pēc uzbrukuma tās diplomātiskajai misijai Damaskā un paudusi cerību, ka tās rīcība neizraisīs turpmāku eskalāciju un "konfliktu var uzskatīt par pabeigtu".

Jau ziņots, ka naktī uz 14. aprīli Irāna uz Izraēlu raidīja aptuveni  300 bezpilota lidaparātus un ballistiskās  raķetes. Izraēlas armijas pārstāvis Daniels Hagari medijiem ziņo, ka Izraēlai nakts laikā ir izdevies pārvert 99% no Irānas raidītajiem droniem un raķetēm, un viņš to nodēvējis par "ļoti nozīmīgu stratēģisku panākumu."

Izraēla atrodas trauksmes stāvoklī, kopš 1.aprīlī notikušā uzbrukuma Irānas vēstniecībai Damaskā, kurā tika nogalināti 16 cilvēki, tajā skaitā divi irāņu ģenerāļi. Šajā triecienā Teherāna apsūdz Izraēlu un draudēja ar atbildes triecienu. Situācija vēl vairāk saasinājās, kad Irānas Revolucionārās gvardes jūras spēki Persijas līcī sestdien sagrāba konteinerkravas kuģis, kas it kā saistīts ar Izraēlu.

Irānas sabiedrotie reģionā pievienojās Irānas uzbrukumam, un arī Jemenas hutiešu nemiernieki raidīja pret Izraēlu bezpilota lidaparātus, ziņoja privātā kuģniecības drošības kompānija "Ambrey". Arī Libānas kaujinieku grupējums "Hizbollah" paziņoja, ka izšāvis raķetes pret Izraēlas pozīcijām Golānas augstienēs.

 

NATO Irānas uzbrukumu nosoda

NATO svētdien nosodījusi Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai un aicinājusi visas puses saglabāt savaldību.

"Mēs nosodām Irānas naktī veikto eskalāciju, aicinām ievērot savaldību un uzmanīgi sekojam līdzi notikumu attīstībai. Ir ļoti svarīgi, lai konflikts Tuvajos Austrumos neizietu ārpus kontroles," paziņoja NATO preses pārstāvis.

Jau vēstīts, ka Irāna aizvadītajā naktī uzbruka Izraēlai ar simtiem bezpilota lidaparātu un raķešu, no kuriem lielāko daļu Izraēlai un sabiedrotajiem izdevās pārtvert.

Irāna paziņoja, ka tā ir atbilde uz 1.aprīlī notikušo uzbrukumu Irānas vēstniecībai Damaskā, kurā tika nogalināti 16 cilvēki, tajā skaitā divi irāņu ģenerāļi. Šajā triecienā Teherāna apsūdz Izraēlu.