Pasaulē
2024. gada 8. aprīlis, 19:31

Restorānā līdz nāvei piekāvis sievu! Kazahstānā tiesā bijušo ekonomikas ministru

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kazahstānas galvaspilsētā Astanā tiesā bijušo nacionālās ekonomikas ministru Kunadiku Bišimbajevu, kuru apsūdz sievas slepkavībā. Eksministrs ar savu dzīvesbiedri izrēķinājies restorānā, viņu vairākas stundas piekaujot līdz nāvei.

Pats eksministrs savu vainu tīšā slepkavībā ar sevišķu cietsirdību neatzīst, taču atzīst savas rīcības saistību ar sievas nāvi. Notiesāšanas gadījumā eksministram draud mūža ieslodzījums.

Viņš apgalvo, ka pēc vairāku stundu ilgušās “attiecību noskaidrošanas” restorāna VIP kabīnē viņa sieva Saltanata Nukenova esot aizgājusi uz tualeti, kur atsitusies ar galvu pret grīdu un ar ceļgaliem situsies pa sienām, bet pēc tam apgūlusies un aizmigusi. Eksministrs stāstīja, ka no rīta vairākkārt mēģinājis sievu pamodināt, un tikai pēc astoņām stundām konstatējis, ka viņai nav pulsa.

Savukārt izmeklētāji apgalvo, ka eksministrs sievu strīda laikā sitis un žņaudzis, bet pēc tam palūdzis restorāna īpašnieku — savu brāli — izdzēst novērošanas kameru ierakstus un aizvest sievas telefonu uz mājām, lai sev nodrošinātu alibi.

Kuandiku Bišimbajevu aizturēja 2023. gada novembrī, bet tiesa sākās šā gada martā. 8. novembra vakarā Saltanata Nukenova ar draudzeni devusies uz krievu dziedātāja Dimas Bilana koncertu, bet vakarā ar vīru devusies uz restorānu “Bau”, kur sācies konflikts, vēsta izdevums “Meduza”. Izmeklētāji uzskata, ka restorāna zālē Bišimbajevs sievai vairākas reizes ar dūrēm stipri iesitis pa galvu, bet pēc tam pakritušo sievu sācis spārdīt. Mēģinot aizbēgt no vardarbīgā vīra, Saltanata aizbēgusi uz restorāna VIP kabīni, taču vīrs izsitis durvis un turpinājis sievu slānīt. “Bišimbajevs sagrāba Nukenovu aiz kakla un sāka žņaugt, līdz viņa zaudēja samaņu un uz vietas nomira,” vietnē zakon.kz citē valsts apsūdzētāja teikto. Savukārt izdevums “Kursiv” vēsta, ka Nukenova pēc žņaugšanas atguvusi samaņu, un vīrs viņai turpinājis sist pa galvu un “pārtrauca, kad pārliecinājās, ka Nukenova ir bez samaņas un neizrāda dzīvības pazīmes”.

Ekspertīze parādīja, ka eksministra sievas nāves cēlonis bija galvas traumas.

Pats eksministrs apgalvoja, ka VIP kabīnē abi bija krietni iereibuši, un strīda laikā sieva noņēmusi visas viņa dāvinātās dārglietas un izmetusi tualetē. Viņš pats aizgājis uzpīpēt, bet sieva ieslēgusies tualetē un atvērusi durvis tikai pēc tam, kad viņš sācis pa tām sist. Pēc tam sieva esot viņam uzbrukusi, viņš sievu atgrūdis, viņa atsitusies ar galvu pret sienu, pēc tam pret podu, un sākusi konvulsijās raustīties. Vēlāk sieva esot atjēgusies, viņi atgriezušies restorānā, bet sieva atkal sākusi viņu apvainot, un viņš viņai iecirtis vairākas pļaukas, bet nokritušo sievu bakstījis ar kājām un sācis raut augšā aiz matiem, neko ļaunu nenojauzdams.

Pēc tam abi atgriezušies VIP kabīnē, sieva apgūlusies uz dīvāna. Pats eksministrs apgalvoja, ka apgūlies blakus un aizmidzis, pamodies no rīta, konstatējis, ka sievai “bija refleksi”, un gājis nodarboties ar savām darīšanām, tostarp, konflikta pēdu slēpšanu, bet tikai vakarā sapratis, ka ar sievu kaut kas nav labi un viņa ir kļuvusi “auksta”.

43 gadus vecais Bišimbajevs un 31 gadu vecā Nukenova iepazinās 2022. gada augustā, bet decembrī, kā liecināja apsūdzība, “nosvinēja kāzas”, taču laulību oficiāli nereģistrēja. Saltanatas Nukenovas draudzene stāstīja, ka arī agrāk ievērojusi uz viņas ķermeņa nobrāzumus un zilumus, ko Saltanata skaidrojusi, ka sastrīdējusies ar vīru. Draudzene stāstīja, ka kādā brīdī Saltana pat aizbraukusi prom pie vecākiem, taču atgriezusies pēc slimīgi greizsirdīgā Bišimbajeva solījumiem laboties.

Bišimbajevs bija nacionālās ekonomikas ministrs no 2016. gada maija līdz decembrim. 2017. gada janvārī viņu notiesāja par kukuļņemšanu seviški lielā apmērā un viņam piesprieda 10 gadu ieslodzījumu, taču toreizējais prezidents Nursultans Nazarbajevs viņu apžēloja, un jau 2019. gada oktobrī eksministrs iznāca brīvībā.