foto: AFP/Scanpix
Izraēlas armija Rafahā plāno beidzamo cīņu ar "Hamas" kaujiniekiem
Izraēla karā pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās" gatavojas militārai ofensīvai Rafahā, uzskatot to par "Hamās" pēdējo bastionu Gazas joslā.
Pasaulē
2024. gada 13. februāris, 07:46

Izraēlas armija Rafahā plāno beidzamo cīņu ar "Hamas" kaujiniekiem

Jauns.lv/LETA

Pirms plānotās militāras ofensīvas Gazas joslas dienvidu pilsētā Rafahā, Izraēlas valdība ierosinājusi evakuēt no pilsētas iedzīvotājus. Tikmēr Amerikas Savienotās Valstis (ASV) cenšas panākt pamieru.

Izraēla karā pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās" gatavojas militārai ofensīvai Rafahā, uzskatot to par "Hamās" pēdējo bastionu Gazas joslā. Pirms uzbrukuma Izraēlas valdība ierosinājusi evakuēt no pilsētas uz telšu pilsētiņām civiliedzīvotājus.

Katrā nometnē būtu apmēram 25 000 telšu, un tās atrastos Gazas joslas dienvidrietumu daļā. Ēģipte, kas robežojas ar Rafahu, būtu atbildīga par šo nometņu un lauka hospitāļu izveidošanu. Priekšlikums par Rafahas iedzīvotāju evakuāciju ticis iesniegts Ēģiptei pēdējo dienu laikā, ziņoja "The Wall Street Journal". Izraēlas valdība ir aicinājusi ANO organizāciju palīdzību, kas strādā šajā reģionā evakuēt civiliedzīvotājus no Rafahas.

ASV cenšas panākt pamieru

Tikmēr ASV mēģina sarunu ceļā panākt "vismaz sešu nedēļu" pamieru Gazas joslā kā daļu no plašākas vienošanās, kas ietvertu arī ķīlnieku atbrīvošanu, pirmdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

"Savienotās Valstis strādā pie ķīlnieku darījuma starp Izraēlu un "Hamās", kas arī nestu tūlītēju un ilgstošu klusuma periodu Gazā uz vismaz sešām nedēļām," uzsver Baidens.

Tāpat pie ASV Baltā nama pulcējušies vairāki simti protestētāju, kas pieprasa ASV aktīvāku rīcību karadarbības pārtraukšanā Rafahas pilsētā.

Francija evakuē civiliedzīvotājus

Tajā pat laikā Francija aizvadītajā dienā evakuējusi no kara skartās teritorijas 42 iedzīvotājus. 

"Pēc Francijas pieprasījuma 42 cilvēki šodien atstāja Gazas joslu caur Rafahas robežšķērsošanas punktu", dodoties uz Ēģipti, teikts ministrijas paziņojumā.

Pēc oficiāliem Francijas pieprasījumiem tagad kara pārņemto Gazas joslu ir atstājuši vairāk nekā 200 cilvēku, piebilda Ārlietu ministrija.

Par jauno evakuāciju ir paziņots dažas dienas pēc tam, kad ārstniecības trūkuma dēļ nomira pedagogs, kurš 20 gadus bija strādājis Francijas institūtā Gazas joslā. 

Ārlietu ministrija paziņoja, ka jaunā evakuācija tika nodrošināta ar Francijas varas iestāžu palīdzību "visaugstākajā līmenī".

Evakuētie tika nodoti Francijas diplomātiskajam personālam Ēģiptē, un lielākā daļa no viņiem tiks repatriēti uz Franciju.

"Mēs paliekam gatavi atvieglot citu cilvēku aizbraukšanu, kuru stāvoklim Gazā seko Francija, lai atļautu viņu evakuāciju uz mūsu valsti," teikts ministrijas paziņojumā.

Francija aicināja Izraēlu veikt "konkrētus pasākumus, lai aizsargātu" civiiedzīvotājus Gazas joslā, un vēlreiz aicināja izbeigt karadarbību.