foto: EPA/Scanpix
Krievijā varēs apprecēties ar karā kritušajiem
Šim Krievijas zaldātam karš beidzies melnā maisā.
Pasaulē
2024. gada 7. februāris, 04:17

Krievijā varēs apprecēties ar karā kritušajiem

Jauns.lv

Krievija būs pirmā valsts pasaulē, kur varēs apprecēties ar mironi. Proti, Valsts domē iesniegts likumprojekts, kas paredz tiesības Ukrainā kritušo okupantu “civilsievām” noslēgt laulību pēc viņu nāves, iegūstot tiesības uz mantojumu un kompensācijām.

“Laulības attiecību faktu var atzīt tiesa, ka vīrietis un sieviete dzīvojuši kopā vismaz trīs gadus vai ne mazāk par vienu gadu, ja ir kopīgs bērns un bijusi kopīga saimniecība,” teikts dokumentā.

Tiesai lēmumā par laulības fakta atzīšanu būs jānorāda šo attiecību rašanās brīdis. Ziņas par laulību ierakstīs Vienotajā civilstāvokļa aktu reģistrā. Likumprojektu iesnieguši apakšpalātas valsts pārvaldes un likumdošanas komitejas priekšsēdētājs, senatori Andrejs Turčaks un Andrejs Klišass.

Pašlaik Krievijā karā likvidēto iebrucēju ģimenēm izmaksā vairākas kompensācijas. “Pirmā roka” ir atraitnei, ja sievas nav bijis, pilngadīgajiem bērniem, ja tādu nav, vecākiem. Ir arī prezidenta izmaksa piecu miljonu rubļu (ap 50 000 eiro) apmērā un apdrošināšanas izmaksa – 3,2 miljonu rubļu (32 000 eiro). Vēl ir reģionālās izmaksas, no viena līdz trim miljoniem rubļu.

Kritušo ģimenes saņem arī 22 900 rubļu (229 eiro) mēnesī, ja bijuši bērni, maksā arī pabalstu par tiem. Krievijas iepazīšanās sludinājumos ir redzētas sievietes, kas speciāli vēlas iepazīties un apprecēties ar karam pret Ukrainu mobilizētajiem, cerot, ka ilgi viņi nedzīvos.