foto: AP/Scanpix
Ganas pavāre pārspējusi kulinārijas maratona rekordu
Ganas šefpavāre Failatu Abdula-Razaka bez pārtraukuma cepa un vārīja vairāk nekā 227 stundas.
Pasaulē
2024. gada 13. janvāris, 13:43

Ganas pavāre pārspējusi kulinārijas maratona rekordu

Jauns.lv

Ganas šefpavāre Failatu Abdula-Razaka atguvusi Āfrikai kulinārijas maratona rekordu – viņa noturējās pie pannām un katliem bez pārtraukuma vairāk nekā 227 stundas.

Iepriekšējais rekords bija 119 stundas, 57 minūtes, 16 sekundes, ko pērn novembrī sasniedza Īrijas šefpavārs Alans Fišers. Interesanti, ka viņš no “troņa gāza” kolēģi no citas Āfrikas valsts, Hildu Basi no Nigērijas, kura 2023. gada maijā gatavoja 93 stundas, 11 minūtes, pavadot uz kājām gandrīz četras diennaktis.

Failatu pagatavoto ēdienu vidū bija Rietumāfrikā iecienītie “jollof” rīsi un banku – fermentētas kukurūzas zupa. Saskaņā ar noteikumiem, pavāre drīkstēja ņemt piecu minūšu atpūtas pauzi ik pēc stundas vai vienu stundu pēc 12 stundām.

Failatu uzsvērusi, ka velta šo sasniegumu Ganai. “Ja es izgāžos, ticiet man, es apkaunošu mūsu prezidentu, ganiešus, cilvēkus, kas atbalstīja mani, manu ģimeni un draugus,” viņa pauda, pirms ķērās pie lietas. Ganas viceprezidents Mahamudu Bavumija pirms Failatu stāšanās pie plīts ziedoja pavārei 30 000 Ganas sedus (2290 eiro).

Ļaudis gavilēja, kad viņa, ietinusies savas valsts karogā, iznāca no viesnīcas restorāna virtuves Tamales pilsētā Ganas rietumos. Failatu teic, ka nākamajiem censoņiem pārspēt viņu būs ļoti sarežģīti.

Vēl vienu rekordu Ganai sagādājusi Afua Asanteva, kura decembrī dziedāja piecas diennaktis no vietas.