foto: AP/Scanpix
Putins vēlas Latviju un pārējās Baltijas valstis pārvērst par "pelēko drošības zonu"
Putins cenšas izveidot pilnīgu kontroli pār Ukrainu un Baltkrieviju un izslēgt Centrāleiropas valstis no efektīvas NATO darbības.
Pasaulē
2023. gada 31. decembris, 19:43

Putins vēlas Latviju un pārējās Baltijas valstis pārvērst par "pelēko drošības zonu"

Jauns.lv

Polijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Pāvels Zaļevskis paziņojis par Krievijas plāniem, kas skar Ukrainu un Baltkrieviju, kā arī Centrāleiropas valstis.

Krievijas Federācija cenšas kontrolēt Ukrainu un Baltkrieviju, kā arī vēlas izveidot "pelēko drošības zonu" Baltijas valstīs, Polijā un citās Eiropas valstīs. Par to televīzijas kanālā "Espresso" paziņojis Polijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Pāvels Zaļevskis.

"Krievijas Federācija vēlas kontrolēt Ukrainu. Grib kontrolēt Baltkrieviju. Bet arī panākt situāciju, kurā Centrālās un Austrumeiropas valstis tiks izslēgtas no NATO efektīvā funkcionēšanas mehānisma, mēs šeit runājam par Baltijas valstīm, kā arī Poliju un citām valstīm. Tas ir, būs sava veida pelēkā drošības zona. Mēs, protams, tam nepiekrītam, jo ​​kā demokrātiska valsts, kā valsts, kurā valda tiesiskums, vēlamies, lai tās vadītos pēc starptautiskajām attiecībām, un mēs vēlamies, lai katrai valstij būtu tiesības uz to, suverēni runāt par savām vajadzībām," saka Zaļevskis.

Pēc Zaļevska domām, sekas Krievijas uzbrukumam NATO valstīm būs katastrofālas, vēsta TSN.

"Tāpēc es uzskatu, ka Krievijas mērķis ir kontrole pār Ukrainu. Otrkārt, tā ir zināma Centrālās un Austrumeiropas "finlandizācijas" forma, mēs tam nepiekrītam, tam nav viena iemesla. Ne poļi, ne citas Centrāleiropas tautas to nevēlas, un neviens Rietumos to nopietni neuztver un nedomā. Dalība NATO sniedz drošības garantijas, reālas drošības garantijas. Neticu, nav nekādas iespējas, ka Putins riskētu ar provokāciju pret NATO valstīm. Sekas Krievijai būtu katastrofālas, es nerunāju par ekonomiskajām, bet militārajām sekām," viņš piebilda.