Pasaulē
2023. gada 30. decembris, 04:00

Vai “Google” maksās miljardiem dolāru sodu par lietotāju datu slepenu vākšanu?

Jauns.lv

ASV tehnoloģiju gigants “Google” ir panācis sākotnēju vienošanos 5 miljardu ASV dolāru vērtā lietā par lietotāju datu slepenu ievākšanu, izmantojot pārlūkprogrammu “Google Chrome”, vēsta “Reuters” ar atsauci uz prasītāju un atbildētāja advokātiem.

Vienošanās noteikumi netiek izpausti, taču juristi paziņoja, ka “Google” ir piekritusi obligāto prasību sarakstam, ko paredzēts iesniegt Oklendas tiesas apstiprināšanai 2024. gada 24. februārī.

Prasītāji uzskata, ka “Google” lietotnes, sīkdatnes un analītiskie rīki ļāva uzņēmumam izsekot lietotāju aktivitātei pat tad, kad viņi lietotnē “Google Chrome” iestatīja skatīšanās režīmu “Incognito”, bet citās pārlūkprogrammās uz “privāto” pārlūkošanas režīmu. Šādi uzņēmums varēja saņemt datus par lietotāju draugiem, vaļaspriekiem, iemīļotajiem ēdieniem, patēriņa ieradumiem un “potenciāli apkaunojošām lietām”, kuras meklē internetā.

Prasība pret “Google” tika iesniegta ASV Kalifornijas štatā 2020. gadā. Tā aptver miljoniem uzņēmuma servisu lietotāju kopš 2016. gada, un prasītāji vēlas saņemt kaitējuma atlīdzību vismaz 5 tūkstošu ASV dolāru apmērā uz katru personu, kas cietusi no Kalifornijas privātuma likumu un ASV federālo likumu par telefonsarunu noklausīšanos pārkāpumiem. Augustā tiesa atteica uzņēmuma “Google” iesniegumam panākt prasības noraidīšanu.

Tēmas