foto: Oscar Miguel Caro Duthu/Flickr
Kosmosa zonde "Voyager 1" pārtrauc saziņu ar Zemi
Kosmosa zonde "Voyager 1".
Pasaulē
2023. gada 14. decembris, 12:50

Kosmosa zonde "Voyager 1" pārtrauc saziņu ar Zemi

Jauns.lv

NASA kosmosa zonde “Voyager 1” ir piedzīvojusi datora kļūmi, kas izraisījis sakaru pārtraukumu starp 46 gadus veco kosmisko aparātu un tās misijas komandu uz Zemes, vēsta CNN.

NASA kosmosa zonde “Voyager 1” ir piedzīvojusi datora kļūmi, kas izraisījis sakaru pārtraukumu starp 46 gadus veco kosmisko aparātu un tās misijas komandu uz Zemes, vēsta CNN.

Inženieri pašlaik cenšas atrisināt šo problēmu, jo novecojošais kosmosa kuģis pēta neatklātu kosmisko teritoriju gar Saules sistēmas ārmalām.

“Voyager 1” ir trīs borta datori, tostarp lidojuma datu sistēma, kas apkopo informāciju no kosmosa kuģa zinātnes instrumentiem un apvieno to ar inženiertehniskajiem datiem, kas atspoguļo “Voyager 1” pašreizējo tehnisko stāvokli. Misijas vadība uz Zemes saņem šos datus binārā kodā.

Taču tagad zondes tehniskajai komandai šķiet, ka “Voyager 1” lidojuma datu sistēma tagad ir “iestrēgusi” automātiskā atkārtošanā, un pēc scenārijs atgādina filmu “ Murkšķa diena ”. “Voyager 1” misijas komanda pirmo reizi šo problēmu pamanīja 14. novembrī, kad lidojuma datu sistēmas telekomunikāciju vienība sāka sūtīt atpakaļ atkārtotu bināro kodu.

Lai gan kosmosa kuģis joprojām var saņemt un izpildīt komandas, kas nosūtītas no misijas komandas, problēma ar šo komunikāciju vienību nozīmē, ka uz Zemi netiek atgriezti zinātniskie vai inženiertehniskie dati no “Voyager 1”.

Misijas komanda nedēļas nogalē nosūtīja signālus, lai kosmosa kuģis restartētu lidojuma datu sistēmu, taču saskaņā ar NASA paziņojumu, vēl nav saņemti izmantojami dati.

Pēdējo reizi “Voyager 1” piedzīvoja līdzīgu, bet ne identisku problēmu ar lidojuma datu sistēmu 1981. gadā, un šķiet, ka pašreizējā problēma nav saistīta ar citām kļūmēm, kuras kosmosa kuģis ir piedzīvojis pēdējos gados, sacīja Kofīlds.

“Voyager 1” atrodas tik tālu, ka ir nepieciešamas 22,5 stundas, lai no Zemes nosūtītās komandas sasniegtu kosmosa kuģi. Turklāt komandai jāgaida 45 stundas, lai saņemtu atbildi.

“Voyager 1” pašlaik ir vistālāk no Zemes esošais kosmosa kuģis aptuveni 24 miljardu kilometru attālumā no zemes, savukārt tā dvīnis “Voyager 2” ir no mūsu planētas aizlidojis vairāk nekā 20 miljardus kilometru. Abi atrodas starpzvaigžņu telpā un ir vienīgie kosmosa kuģi, kas jebkad ir darbojušies ārpus heliosfēras - Saules magnētiskā lauka un daļiņu burbuļa, kas sniedzas krietni tālāk par Plutona orbītu.

“Voyager” zondes sākotnēji tika izstrādātas, lai kalpotu piecus gadus, taču nu tie ir divi visilgāk darbojošies kosmosa kuģi cilvēces vēsturē. To ārkārtīgi garais kalpošanas laiks nozīmē, ka abi kosmosa kuģi ir snieguši papildu ieskatu par Saules sistēmu.

Tēmas