foto: Getty Images via AFP
Zelenskis ANO mudina atņemt Krievijai veto tiesības Drošības padomē
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzstājas ANO Drošības padomes sēdē ANO Ģenerālās asamblejas laikā 2023. gada 20. septembrī Ņujorkā.
Pasaulē
2023. gada 20. septembris, 23:08

Zelenskis ANO mudina atņemt Krievijai veto tiesības Drošības padomē

Jauns.lv/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien ANO Drošības padomē uzsvēra, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir noziedzīgs, kā arī mudināja atņemt Maskavai veto tiesības, kādas tai pienākas kā Drošības padomes pastāvīgajai dalībvalstij.

"Pasaules lielākā daļa atzīst patiesību par šo karu," sacīja Ukrainas prezidents. 

"Tā ir noziedzīga un neizprovocēta Krievijas agresija pret mūsu valsti, lai sagrābtu Ukrainas teritoriju un resursus," viņš uzsvēra.

Zelenskis aicināja ANO atņemt Krievijai Drošības padomes veto tiesības.

"Veto tiesības agresora rokās ir tas, kas ir iedzinis ANO strupceļā," viņš sacīja.

"Ir neiespējami apturēt karu, jo agresors vai tie, kas attaisno agresoru, visiem centieniem uzliek veto," norādīja prezidents.

Zelenskis atkārtoja jau agrāk pausto Kijivas nostāju, ka veto tiesības piederēja Padomju Savienībai kā vienai no Otrā pasaules kara uzvarētājiem un ka Krievija tās ieguvusi manipulāciju ceļā.

"Diemžēl šo vietu Drošības padomē, ko Krievija ieguvusi nelikumīgi pēc Padomju Savienības sabrukuma veikto aizkulišu manipulāciju rezultātā, ieņem meļi, kuru darbs ir attaisnot agresiju un genocīdu," sacīja Zelenskis.