foto: AP/Scanpix
Japānis, kurš gandrīz pusgadsimtu gaidīja nāvessoda izpildi, ir sagaidījis savas lietas atkārtotu izskatīšanu
Ivao Hakamada
Pasaulē
2023. gada 13. marts, 18:25

Japānis, kurš gandrīz pusgadsimtu gaidīja nāvessoda izpildi, ir sagaidījis savas lietas atkārtotu izskatīšanu

Jauns.lv

87 gadus vecajam Ivao Hakamadam, kurš ir nāvessoda izpildes gaidīšanas ilguma rekordists, 1968. gadā tika piespriests nāvessods par sava priekšnieka, viņa sievas un divu bērnu nogalināšanu 1966. gadā.

Hakamada tika arestēts un apsūdzēts sava darba devēja un viņa ģimenes slepkavībā un aplaupīšanā, kad strādāja sojas pupiņu apstrādes rūpnīcā Šizuokas pilsētā. Slepkava nodūra ģimenes locekļus, pēc tam nodedzināja māju.

Toreiz bijušais profesionālais bokseris atzina savu vainu pēc 20 dienu ilgas nopratināšanas, taču vēlāk tiesā viņš to atsauca un apgalvoja, ka policisti ar sišanu izspieda atzīšanos.

Atkārtotajā izskatīšanā tiesnešiem jānosaka, vai DNS no asins traipiem, kas atrasti uz slepkavas apģērba, atbilst Hakamadas DNS. Viņa advokāti apgalvoja, ka tie nesakrīt un liecības bija safabricētas.

2014. gadā Hakamadu atbrīvoja no cietuma, un apgabaltiesa noteica lietas atkārtotu izskatīšanu, konstatējot, ka izmeklētāji varēja būt safabricējuši pierādījumus. Apgabaltiesas lēmumu atcēla Tokijas augstā tiesa, taču Augstākā tiesa uzdeva zemākas instances tiesai pārskatīt savu lēmumu, tādējādi lieta var tikt izskatīta atkārtoti.

“Es šo dienu gaidīju 57 gadus, un tā ir pienākusi,” paziņoja Ivao māsa, 90 gadus vecā Hideko, kura gadiem ilgi rīkoja kampaņas brāļa aizstāvībai. Ivao Hakamadas ģimene apgalvo, ka pēc gandrīz pusgadsimtu ilgas nāvessoda izpildes gaidīšanas viņa psihiskā veselība ir smagi iedragāta.

Japāna un ASV ir vienīgās vadošās industriālās demokrātijas, kur joprojām notiek nāvessodu izpilde.