foto: REUTERS/SCANPIX
Skolotājas smagu ievainošanu nevar atstāt nesodītu — bet ko iesākt, ja šāvējs ir pirmklasnieks?
Policija pēc apšaudes Ņūportņūzas skolā
Pasaulē
2023. gada 9. marts, 16:12

Skolotājas smagu ievainošanu nevar atstāt nesodītu — bet ko iesākt, ja šāvējs ir pirmklasnieks?

Jauns.lv

6 gadus vecais puika, kurš 6. janvārī ASV Virdžīnijas štata Rihnekas pamatskolā stundas laikā smagi ievainoja skolotāju, diez vai tiks apsūdzēts, taču Ņūportņūzas pilsētas tiesībsargājošajām iestādēm ir jāizlemj, vai šajā lietā izvirzīt apsūdzības kādam pieaugušajam.

Trešdien vietējais prokurors Hovards Gvins paziņoja, ka neizvirzīs apsūdzības skolniekam. “Sešus gadus veca bērna tiesāšanas perspektīva ir problemātiska”, jo viņš ir pārāk jauns, lai saprastu tiesvedības procesu, viņš sacīja “NBS News”.

“Mums nav mērķa kaut ko izdarīt pēc iespējas ātrāk,” viņš sacīja. “Tiklīdz būsim izanalizējuši visus faktus, mēs izvirzīsim apsūdzības jebkurai personai vai personām, attiecībā uz kurām, kā mēs uzskatām, varam ārpus saprātīgām šaubām pierādīt, ka tās ir pastrādājušas noziegumu.”

Savukārt intervijā vietējam “ABC News” Gvins atsaucās uz ASV tieslietu ekspertu viedokli, ka sešgadīgam bērnam nevar veidoties noziedzīgs nodoms, lai viņu varētu uzskatīt par vainīgu uzbrukumā vainu pastiprinošos apstākļos”.

Tikmēr Zvernere ir iesūdzējusi tiesā skolas apgabala vadību. Janvārī Zverneres advokāte paziņoja, ka skolas vadība trīs reizes tika brīdināta, ka puikas rīcībā ir šaujamierocis un viņš draud apkārtējiem. Brīdinājumā bija lūgums puiku pārmeklēt, kā arī iekļauta kāda bērna liecība par to, ka zēns viņam rādījis savu šaujamo. Advokāte paziņoja, ka traģēdija bija “pilnībā novēršama”, taču skolas administrācija “nelikās ne zinis”.

Par spīti smagajiem ievainojumiem, Zvernerei izdevās no klases nogādāt drošībā apmēram 20 skolniekus.

Puikas vecāki paziņoja, ka noziegumā izmantotā 9 mm “Taurus” pistole tika uzglabāta drošā vietā, gan nepaskaidrojot, kā gan bērnam izdevās tai piekļūt. Turklāt izrādās, ka puika sirga ar smagu kaiti, kuras dēļ viņu vienmēr uz klases nodarbībām nācās pavadīt kādam no vecākiem, taču traģiskajā nedēļā viņi pirmo reizi nebija klasē. “Savu prombūtni šajā dienā mēs nožēlosim visu atlikušo mūžu,” teikts vecāku paziņojumā. Kopš apšaudes puika atrodas slimnīcā.

Kopš incidenta skola ir aprīkota ar metāla detektoru, savukārt apgabals ir nodrošinājis finansējumu 90 modernu metāla detektoru iegādei un uzstādīšanai visās vietējās skolās. Pirms pēdējās apšaudes šajā skolu apgabalā iepriekšējo 17 mēnešu laikā jau bija notikuši 2 incidenti, kas saistīti ar šaujamieroču lietošanu skolā. 2021. gadā kāds 16 gadus vecs skolnieks vairākas reizes izšāva skolas koridorā, kur atradās daudz cilvēku, ievainojot divus skolēnus. Vainīgais saņēma 10 gadu cietumsodu. Pēc nepilnām divām nedēļām 18 gadus vecs jaunietis pēc basketbola spēles nošāva 17 gadus vecu skolnieku. Viņa tiesas process vēl turpinās.

Tēmas