foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / Vida Press
Francijā turpinās protesti pret pensiju sistēmas reformu
2023. gada 19. janvāris, Parīze, Francija. Desmitiem tūkstošu protestētāju iziet ielās Parīzes centrā, lai izrādītu neapmierinātību par valdības plāniem palielināt pensionēšanās vecumu no 62 uz 64 gadiem.
Pasaulē
2023. gada 31. janvāris, 09:32

Francijā turpinās protesti pret pensiju sistēmas reformu

Jauns.lv/LETA

Francija otrdien gatavojas plašiem satiksmes traucējumiem, valstī turpinoties streikiem un protestiem pret valdības plānoto pensiju reformu.

Gaidāms, ka pret valdības ierosinājumu līdz 2030.gadam palielināt pensionēšanās vecumu no 62 līdz 64 gadiem protestēs aptuveni miljons cilvēku, aplēsusi policija.

19.janvārī pret pensiju reformu protestēja aptuveni 1,1 miljons cilvēku. Tie bija lielākie protesti kopš 2010.gada, kad protestu iemesls arī bija pensiju sistēmas reformas.

Francijā šodien daudziem cilvēkiem nāksies meklēt alternatīvas sabiedriskajam transportam, strādāt no mājām vai ņemt brīvu dienu, lai pieskatītu skolas vecuma bērnus, jo šodien streikos arī transporta un izglītības sektoru darbinieki.

Parīzes sabiedriskā transporta kompānija RATP brīdinājusi, ka gaidāmi būtiski traucējumi metro un piepilsētu vilcienu satiksmē.

Būs traucēta arī starppilsētu satiksme, jo kursēs tikai katrs trešais ātrvilciens, paziņojusi nacionālā dzelzceļa kompānija SNCF.

Streiki vismazāk ietekmēs aviosatiksmi. Aviokompānija "Air France" ziņoja, ka atcels vienu no desmit tuvējiem un vidējas distances reisiem, bet tālas distances avioreisi kursēs pēc plānotā saraksta.

Atī starptautisko vilcienu satiksmē lieli traucējumi nav gaidāmi.

Streikos aptuveni puse no visiem bērnudārzu un sākumskolas skolotājiem, paziņojusi galvenā skolotāju arodbiedrība "Snuipp-FSU".

Uzņēmuma "Opinionway" veiktā aptauja liecina, ka 61% Francijas iedzīvotāju atbalsta protestu kustību, kas ir par trīs procentpunktiem vairāk nekā 12.janvārī.

Vislielāko neapmierinātību izpelnījusies valdības iecere palielināt pensionēšanās vecumu, bet valdība plāno īstenot arī citas pensiju sistēmas izmaiņas, kuru dēļ pilnas pensijas saņemšanai nāksies strādāt ilgāk.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien uzsvēra, ka reforma ir nepieciešama, lai garantētu turpmāko pensiju sistēmas finansēšanu, kas tuvāko gadu laikā sasniegs deficītu.

Taču Makrona oponent apgalvo, ka pensiju sistēma ir līdzsvarota, citējot neatkarīgās Pensiju konsultatīvās padomes vadītāju: "Pensiju izdevumi nav nekontrolējami, tie ir samērā ierobežoti."

Valdība likusi noprast, ka dažos ierosinājumos ir iespējamas izmaiņas, bet Francijas premjerministre Elizabete Borne ir uzsvērusi, ka pensionēšanās vecums tiks palielināts.

Parlamenta komitejas pirmdien sāka izskatīt pensiju reformas likumprojektu. Kreisā spārna opozīcija ir iesniegusi vairāk nekā 7000 labojumu, mēģinot palēnināt likumprojekta virzību cauri parlamentam.

Makrona centristu sabiedrotajiem, kuriem pietrūks absolūtā vairākuma, būs nepieciešamas konservatīvo balsis, lai panāktu likumprojekta pieņemšanu.