foto: eileen wholihane shaw / Alamy/ Vida Press
Nebrukšot gan tik iespaidīgi kā Rīgas okupeklis. Kapsētā Viļņā sāk demontēt padomju pieminekļus
PSRS okupācijas karaspēka karavīru pieminekļus Viļņas Antakalnes kapsētā
Pasaulē
2022. gada 30. novembris, 18:00

Nebrukšot gan tik iespaidīgi kā Rīgas okupeklis. Kapsētā Viļņā sāk demontēt padomju pieminekļus

Jauns.lv/LETA

Viļņas pašvaldība sākusi demontēt PSRS okupācijas karaspēka karavīru pieminekļus Viļņas Antakalnes kapsētā, trešdien informēja Viļņas mērs Remiģijs Šimašus, piebilstot, ka darbi varētu turpināties līdz trim nedēļām.

"Antakalnes kapsētā stēle nesabruks tik iespaidīgi, kā nesen sabruka Rīgas lielākais padomju piemineklis," sacīja Šimašus."Plānots, ka statukas tiks kārtīgi demontētas pa atsevišķām daļām, kas var prasīt līdz trim nedēļām," paskaidroja mērs. 

"Žēl, ka darbi aizkavējās Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību padomes (UNHRC) lēmuma dēļ, tomēr tā diena ir pienākusi," viņš sacīja. 

Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

gallery icon

Pašvaldības pārstāvji iepriekš pieļāva, ka padomju karavīru pieminekļi tiks demontēti šonedēļ. 

Lietuvas Tieslietu ministrija pagājušajā nedēļā informēja, ka UNHRC ir atstājusi spēkā pagaidu ierobežojumus, formāli pagaidām aizliedzot Viļņas pašvaldībai demontēt pieminekļus.

UNHRC pagaidu ierobežojumi ir spēkā līdz petīcijas izskatīšanai, kas var ilgt no diviem līdz pieciem gadiem, tomēr Lietuvas amatpersonas jau iepriekš pauda gatavību pieminekļus demontēt. 

Oktobra sākumā Lietuvas Tieslietu ministrija paziņoja, ka ir saņemta vēstule no ANO komitejas par pagaidu ierobežojumiem attiecībā uz pieminekļu demontāžu, jo UNHRC ar iesniegumu vērsušās vairākas personas, kas sevi dēvē par Lietuvā dzīvojošajiem etniskajiem krieviem, piemēram, Kazimiers Juraitis, kurš šogad devās tikties ar Baltkrievijas varasiestādēm, Dmitrijs Glazkovs, Tatjana Brandta un Anastasija Brandta. Prasības iesniedzēji apgalvo, ka Viļņas pašvaldības lēmums demontēt pieminekļus Antakalnes kapsētā esot viņu kā nacionālo minoritāšu pārstāvju tiesību un tiesību uz privāto un ģimenes dzīvi pārkāpums.

Lietuva uzstāj, ka prasības iesniedzēji ir maldinājuši ANO komiteju, jo plānotā demontāža attiecas tikai uz sešām statujām, kurās attēloti padomju armijas karavīri, bet karavīru mirstīgās atliekas un piemiņas plāksnes no kapsētas nav plānots pārvietot.

Viļņas dome jūnija sākumā vienbalsīgi atbalstīja sešu granīta pieminekļu Otrā pasaules kara laika padomju karavīriem demontāžu. Pirms tam pieminekļi tika dzēsti no nekustamā kultūras mantojuma saraksta.

Sākotnēji pašvaldība bija plānojusi demontāžu pabeigt līdz 1.novembrim, tomēr ANO Cilvēku padomes iesaistes dēļ tā atlikta.

Pašvaldība plāno pieminekļus pēc demontāžas pārvietot uz Lietuvas Nacionālo muzeju.