foto: Abaca/Sipa USA/ Vida Press
Lietuvas prezidents sasauc Valsts aizsardzības padomes sēdi
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Pasaulē
2022. gada 21. septembris, 19:56

Lietuvas prezidents sasauc Valsts aizsardzības padomes sēdi

Jauns.lv / LETA

Pēc Krievijas paziņojuma par daļēju mobilizāciju Lietuvas prezidents Gitans Nausēda nākamnedēļ sasaucis Valsts aizsardzības padomes sēdi.

"Jebkādi lēmumi ir jāuztver nopietni, tādēļ sasaucu Valsts aizsardzības padomes sēdi pirmdien, lai kopā ar ekspertiem un citām augsta ranga amatpersonām runātu, kā vērtēt pašreizējo situāciju un ko mums vajadzētu darīt," trešdien paziņoja Nausēda.

Kā norādījis Lietuvas prezidents, kurš pašlaik piedalās Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālās asamblejas sanāksmē Ņujorkā, Krievijas lēmums maina skaitliskā spēka samēru karā Ukrainā, tādēļ ir vēl vairāk jāatbalsta Ukraina.

"Atbalsts Ukrainai pašlaik ir izšķirīgs," viņš uzsvēra.

Vienlaikus Nausēda atzina, ka nedz mobilizācija, nedz tā dēvēto referendumu organizēšana Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās ir pārsteigums.

"Patiesībā Krievija acīmredzami zaudē šajā karā, tā cieš lielus zaudējumus un meklē iespējas segt zaudējumus jaunā veidā stiprināt savus bruņotos spēkus karadarbībai Ukrainā," sacīja Lietuvas prezidents.

"Ko tas nozīmē Krievijai. Tas nozīmē, ka arvien vairāk cilvēku tiks iesaistīti karā, lai apmierinātu lielgabalu gaļas vajadzības. Tie būs jaunieši, kuri nav gatavi, kuru īpašību līmenis nav piemērots kaujas laukam, kas nozīmē, ka būs vēl vairāk kritušo un, iespējams, neapmierinātība no Krievijas virtuvēm pāries uz ielām," viņš pieļāva.

Reaģējot uz Krievijas prezidenta Vladimira Putina trešdien izsludināto daļējo mobilizāciju, kas paredz dienestā iesaukt 300 000 rezervistu, Lietuva paaugstināja ātrās reaģēšanas spēku trauksmes gatavības līmeni.

Valsts prezidenta vadītājā aizsardzības padomē ir arī premjerministrs, parlamenta spīkers, aizsardzības ministrs un bruņoto spēku komandieris. Tajā tiek apspriesti un koordinēti nozīmīgākie nacionālās aizsardzības jautājumi.

Savukārt Lietuvas iekšlietu ministres Agnes Bilotaites vadītā Ārkārtējo situāciju vadības komiteja trešdien secināja, ka Lietuvas apdraudējuma līmenis nav mainījies.

Iekšlietu ministrijā norādīja, ka spēkā paliek visi ārkārtējās situācijas dēļ noteiktie ierobežojumi, arī šonedēļ ieviestā stingrāka kontrole Krievijas pilsoņu iebraukšanai Lietuvā.

Pagaidām augstāks trauksmes līmenis noteikts par sabiedrības drošību atbildīgajiem dienestiem, kā arī tiek saglabāta pastiprināta kontrole uz Krievijas un Baltkrievijas robežas.

Lietuva turpina "regulāras konsultācijas" ar reģionālajiem partneriem un Eiropas Savienības līmenī.