foto: AFP/Scanpix
"Jauni triecieni un upuri ir neizbēgami!" Zelenskis norāda, ka NATO apzināti pieņēma lēmumu neslēgt debesis virs Ukrainas
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2022. gada 5. marts, 00:59

"Jauni triecieni un upuri ir neizbēgami!" Zelenskis norāda, ka NATO apzināti pieņēma lēmumu neslēgt debesis virs Ukrainas

Jauns.lv / LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien nosodīja NATO lēmumu nenoteikt lidojumiem slēgtu zonu virs Ukrainas, ko Kijeva bija aicinājusi darīt, lai apturētu Krievijas uzlidojumus.

"Visi NATO valstu izlūkdienesti lieliski zina par ienaidnieka plāniem. Tie arī apstiprinājuši, ka Krievija grib turpināt uzbrukumu. Kā tā var? Saprotot, ka jauni triecieni un upuri ir neizbēgami, NATO apzināti pieņēma lēmumu neslēgt debesis virs Ukrainas!"

"Mēs uzskatām, ka NATO valstis pašas radījušas naratīvu, ka debesu slēgšana virs Ukrainas izprovocētu tiešu Krievijas agresiju pret NATO. Tā ir pašhipnoze tiem, kas iekšēji ir vāji un nepārliecināti, lai gan var būt ar ieročiem, kas ir daudzreiz stiprāki par mūsējiem."

"Jums vajadzēja domāt par cilvēkiem, par cilvēcību. Bet par ko jūs domājāt tajā sēdē? Visi cilvēki, kas no šīs dienas ies bojā, ies bojā jūsu dēļ! Jūsu vājuma, jūsu atšķirtības dēļ."

"Viss, ko alianse šodien spēja, bija - virzīt caur savu iepirkumu sistēmu 50 tonnas dīzeļdegvielas Ukrainai. Laikam tāpēc, lai mēs varētu aizdedzināt Budapeštas memorandu? Lai labāk degtu? Bet mums tas jau ir sadedzis Krievijas bruņoto spēku ugunī."

"Vai tādu NATO mēs gribējām? Vai tādu aliansi jūs veidojāt? Šodien NATO vadība deva "zaļo gaismu" tālākai Ukrainas pilsētu un ciemu bombardēšanai, atsakoties izveidot "lidojumiem slēgtu zonu"."

Ukrainas brīvības cīņu pirmās septiņas dienas

Pagājušas septiņas dienas, kopš Krievijas agresijas Ukrainā.

gallery icon

"Es nezinu, ko jūs varat aizstāvēt un vai spējat aizstāvēt savas valstis - Ziemeļatlantijas alianses valstis. Jūs no mums nevarēsiet atpirkties ar degvielas litriem par mūsu asiņu litriem, kas izlietas par mūsu kopīgo Eiropu, par kopīgu brīvību, par mūsu kopīgo nākotni!" sacīja Zelenskis.

Ukrainas prezidents kritizēja NATO valstu ārlietu ministru samitu Briselē kopumā, nosaucot to par "vāju". Viņš tomēr pateicās Ukrainas draugiem starp NATO dalībvalstīm, kas, neraugoties uz alianses vājo pozīciju, turpina atbalstīt Ukrainu un palīdzēt tai pretoties ienaidniekam.  

Kara sāpes un izmisums: cilvēki Ukrainā spiesti pamest mājas un savus mīļos

gallery icon