foto: unsplash.com
Vācijas uzņēmumi sūdzas par augstajām elektroenerģijas cenām
Foto ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2021. gada 1. septembris, 22:51

Vācijas uzņēmumi sūdzas par augstajām elektroenerģijas cenām

Jauns.lv / LETA

Vācijas mazo un vidēju uzņēmumu asociācija trešdien paudusi bažas par augstajām elektroenerģijas cenām, kas daļēji skaidrojamas ar pāreju uz atjaunojamiem enerģijas avotiem.

Asociācijas vadītājs Markuss Jērgers norādījis, ka uzņēmumiem šīs izmaksas ir nepanesamas.

Asociācijas augusta beigās veiktajā aptaujā, kurā piedalījās 522 uzņēmumi, atklājās, ka 97% no asociācijas locekļiem sagaida vēl lielāku elektroenerģijas izmaksu kāpumu nākamajos piecos gados.

"Ja turpināsies tendence pieaugt elektrības cenām, draud pakāpeniska energoietilpīgo ražotņu emigrācija un vietējo piegādātāju gals," uzsvēris Jērgers.

"Apmēram 80% uzņēmumu, kas veido Vācijas ekonomikas mugurkaulu, uzskata, ka straujāka atjaunojamo enerģijas avotu izplešanās enerģētikas sektorā nākotnē veicinās to uzņēmējdarbību. Taču to nemitīgi kavē politiskā situācija," skaidro Jērgers.

Lielākā daļa mazo un vidējo uzņēmumu pieprasa samazināt nodokļus un nodevas par patērēto elektroenerģiju.

Vācijas elektroenerģijas patērētājiem ir jāmaksā nodevas, lai finansētu pāreju no ogļu un kodolenerģijas izmantošanas elektroenerģijas ražošanā uz atjaunojamiem energoresursiem.

Pirms Bundestāga vēlēšanām 23.septembrī vairākas partijas aicinājušas atcelt šīs nodevas. Notiek arī debates par obligātu saules paneļu uzstādīšanu uz ēku jumtiem.

Vācijā ir vienas no augstākajām elektroenerģijas cenām Eiropā.

Tēmas