foto: REUTERS/SCANPIX
Kā tas ir - būt transpersonai konservatīvā musulmaņu valstī?
Farida Alija.
Pasaulē
2020. gada 17. novembris, 05:57

Kā tas ir - būt transpersonai konservatīvā musulmaņu valstī?

Jauns.lv

50 gadus vecā ēģiptiete Farida Alija vairākus gadus desmitus nodevusi asins analīzes, veikusi smadzeņu pārbaudes un izgājusi personības testus, lai ārsti beidzot viņai izsniegtu vajadzīgo izziņu, ka viņa drīkst veikt dzimuma maiņu. Kā tas ir - būt transpersonai musulmaņu valstī? 

Farida piedzima kā Mohameds Ramadans Alijs, un ir viena no dažām transpersonām šajā musulmaņu valstī, kurai izdevās panākt, lai ārsti viņai diagnosticētu dzimuma disforiju. "Man bija mana dzīve, bet es to zaudēju pavisam. Tomēr esmu pieņēmusi lēmumu būt par tādu cilvēku, kādu es vienmēr esmu vēlējusies," aģentūrai "Reuters" stāsta Farida. 

foto: REUTERS/SCANPIX
Farida Alija.

"Reuters" vēstī - lai arī dzimuma maiņas procedūra Ēģiptē tiek atzīta no likuma puses, tomēr tās īstenošana ir garš un sarežģīts process. Diskriminācija pret LGBTQ+ grupas pārstāvjiem Ēģiptē ir ikdiena, turklāt cilvēktiesību uzraugi no "Human Rights Watch" zina teikt - geji un transseksuāļi šajā valstī bieži saskaras ar uzbrukumiem un pat spīdzināšanu. 

Ēģiptietes Faridas neparastā dzīve

50 gadus vecā ēģiptiete Farida Alija vairākus gadus desmitus nodevusi asins analīzes, veikusi smadzeņu pārbaudes un izgājusi personības testus, lai ...

gallery icon

Diskusiju visnotaļ konservatīvajā sabiedrībā pakustināja kāds ievērojams ēģiptiešu aktieris, kurš šī gada sākumā televīzijas šovā atklāja, ka viņa dēls ir transpersona, un pauda atbalstu savai atvasei. 

Tikmēr Farida sapratni no ģimenes puses tā arī nesagaidīja, radi no viņas novērsās, bet pēc ilgstošās darba nespējas viņai vairs nav darba. Farida arī nolēma pārcelties uz dzīvi citā pilsētā, kur tik ļoti nezina par viņas pagātni. Tur bijusī skolotāja piestrādā, mācot apkārtnē dzīvojošus bērnus, tomēr viņa sapņo, ka vienu dienu varēs iziet pie vīra un tikt pie bērna.

foto: REUTERS/SCANPIX
Farida strādā par mājskolotāju.

"Man bija sapnis, ka man ir meitiņa, un es viņu audzinu, ķemmēju viņai matus, mainu drēbes. Es viņu nosaucu par Alaa, un šobrīd mani tā arī dēvē par Um Alaa [Alaa māte]," atklāj Farida.

"Mūsu sabiedrība nekad nepieņems manu situāciju vai arī pieņemšana nenāks viegli," viņa apzinās. 
 
 

Tēmas