foto: REUTERS/SCANPIX
Izdodot rīkojumu visiem "palikt mājās", pirmā Eiropas Savienības valsts atjaunos Covid-19 karantīnu
Pasaulē
2020. gada 20. oktobris, 07:16

Izdodot rīkojumu visiem "palikt mājās", pirmā Eiropas Savienības valsts atjaunos Covid-19 karantīnu

Jauns.lv / LETA

Īrija kļūs par pirmo Eiropas Savienības (ES) valsti, kas atjaunojusi Covid-19 dēļ noteikto karantīnu, pirmdien paziņoja premjerministrs Mihals Mārtins.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīkojums par "palikšanu mājās" valsts mērogā ir noteikts uz sešām nedēļām un stāsies spēkā pusnaktī uz ceturtdienu. Visi nebūtiskie mazumtirdzniecības uzņēmumi tiks slēgti, bet bāri un restorāni drīkstēs pārdot ēdienus un dzērienus tikai promnešanai.

"Katrs šajā valstī tiek lūgts palikt mājās," Mārtins paziņoja televīzijas pārraidītā uzrunā valsts iedzīvotājiem. "Atļauts ceļot uz darbu" būs tikai būtisku darbu veicējiem. 

Pilsoņi nodarboties ar sportu drīkstēs tikai piecu kilometru rādiusā ap savu dzīvesvietu. Valdība savā paziņojumā brīdināja, ka "būs sods" par piecu kilometru ierobežojuma pārkāpšanu.

Mārtins sacīja, ka skolas un bērnu aprūpes iestādes paliks atvērtas, "jo mēs nevaram ļaut un neļausim mūsu bērnu un jauniešu nākotnei būt par vēl vienu šīs slimības upuri".

Tiks arī pagarināts apmeklējumu aizliegums starp dažādām mājsaimniecībām un iekštelpu pasākumu aizliegums, tomēr elitāra un profesionālā līmeņa sporta pasākumi tiks atļauti aiz slēgtām durvīm. 

Mārtins sacīja, ka jaunie ierobežojumi ir, "iespējams, Eiropā stingrākais režīms", bet "tagad ir vajadzīga tālāka rīcība". "Ja mēs saņemsimies nākamās sešas nedēļas, tad mums būs iespēja svinēt Ziemassvētkus jēdzīgā veidā," teica premjers.

Ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits Īrijā ir pieaudzis līdz 1852, liecina jaunākie oficiālie dati. Valstī pieaug apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits, un pirmdien tika reģistrēts 1031 jauns gadījums.