Pasaulē
2009. gada 16. septembris, 04:03

Negaiss uz Saturna ir Saules sistēmā ilgākā novērotā nepārtrauktā vētra

Jauns.lv

Janvārī uz Saturna reģistrētā vētra kļuvusi par Saules sistēmā ilgāko novēroto nepārtraukto negaisu, Eiropas planetārija zinātnes kongresā pavēstīja pētnieki.

Vētra uz Saturna sākās "Vētru alejas" reģionā, kas atrodas 35 grādus uz dienvidiem no Saturna ekvatora. Negaisa zona uz Saturna var būt pat līdz 3000 kilometru plata. Spēcīgo vētru pamanīja ASV kosmosa zonde "Cassini", mērot radioviļņus, ko raida zibens izlādēšanās.

"Iemesli, kāpēc mēs šajā noteiktajā vietā redzam zibeņus, nav pilnīgi skaidri," sacīja Austrijas Zinātņu akadēmijas zinātnieks Georgs Fišers. "Varētu būt, ka šie platuma grādi ir viena no nedaudzajām vietām Saturna atmosfērā, kas ļauj lietusmākoņu liela apjoma vertikālas kustības, kas ir vajadzīgas, lai rastos negaiss." Pastāv arī iespēja, ka "Vētras alejas" atrašanās vietai dienvidos ir sezonāls rakstus, uzskata Fišers.

1980. un 1981.gadā Saturnam garām lidoja kosmosa zonde "Voyager", fiksējot zibens uzliesmojumus pie ekvatora. Ir iespējams, ka milzīgās vētras tagad virzās atpakaļ uz ekvatora platuma grādiem, Saturnam turpinot savu riņķojumu ap Sauli. Saturns Sauli apriņķo vairāk nekā 29 Zemes gadu laikā.

Iepriekš fiksētais ilgākais negaiss Saules sistēmā ilga septiņarpus mēnešus no 2007.gada novembra līdz 2008.gada jūlijam, kas arī pamanīts ar "Cassini" palīdzību.

LETA AFP, Foto: NASA


Tēmas